Влез в акаунта си

Интериорна декорация – Що е то и как да преобразим дома си?

Интериорна декорация – Що е то и как да преобразим дома си?

Въпреки че хората често смятат, че интериорна декорация и интериорен дизайн са едно и също нещо, не е така. Един малък пример за разликата между двете е, че интериорните декоратори избират цвета на боята за вашата стена, докато интериорните дизайнери ще съборят стената, за да променят структурата на стаята.

Интериорна декорация е този аспект, който се занимава с външния вид, атмосферата и усещането на една стая чрез добавяне на аксесоари като завеси и килими и други елементи на интериора, докато интериорните дизайнери използват пространството по най-добрия начин и се опитват да максимизират всяко пространство, че правилна употреба на потенциала му.

Интериорна декорация – какво представлява?

Липсва ли ви функционалност на определена стая или бизнес офис? Декорът изглежда скучен и остарял? Може би разполагате с празно пространство, което се нуждае от перфектния дизайн, за да му се вдъхне нов живот?

Интериорна декорация

Всичко това са причини да наемете интериорен декоратор или да навлезете по-дълбоко в дебрите на интериорна декорация. Декорирането може да изглежда като лесна задача за някои, но изисква достатъчно внимание към детайлите и познаване на дизайнерските стилове.

Интериорна декорация е изкуството за декориране на жилищен дом или търговски бизнес пространства според личните предпочитания и стил, или целите на функционалността и предназначението на пространството.

Това включва избор на цветови схеми, подови настилки, мебели, произведения на изкуството и аксесоари. Работата на специалиста по интериорна декорация, или на всеки, който се занимава с нея като любител е да трансформира всяко пространство с помощта на естетически приятен и бюджетен дизайн.

Интериорна декорация – различава ли се от интериорния дизайн?

Интериорното декориране често се свързва с интериорния дизайн. Въпреки че вървят ръка за ръка, интериорните декоратори се различават от интериорните дизайнери. Интериорните дизайнери често изпълняват същите задачи като декораторите, но специалистите по интериорна декорация имат много по-специфични и задълбочени знания в областта.

От друга страна, интериорните декоратори не са задължени да получават официално образование или професионален опит.

Интериорна декорация

И двата типа специалисти си партнират с професионалисти в областта на услугите, за да извършат дизайнерска работа, но интериорните дизайнери могат да работят и със строители за да променят структурните елементи. Интериорните декоратори рядко правят структурни промени и се фокусират върху визуалните елементи на пространството.

Интериорна декорация – стилови видове

Съществува наистина огромно разнообразие от стилове в дизайна и интериорната декорация и всеки един от тях има своите верни почитатели. Въпреки това, ние ще разгледаме само някои от най-популярните:

Интериорна декорация

Крайбрежен

Крайбрежен или морски е идеалният стил за тези, които искат да внесат плажа и океана в ежедневието си. Той включва цветови схеми от бяло, синьо, зелено и оранжево. Аксесоарите включват рамкирани океански корали, морски раковини, дървени елементи и ежедневни мебели за създаване на релаксираща атмосфера.

Модерен

Модерният дизайн е елегантен стил, който подчертава простотата. Декораторите използват бяло, сиво и черно като основни цветови схеми. Дизайните са изчистени и не са претрупани. За предпочитане са правите и удебелени линии. Използвани са естествени аксесоари и материали като дървени рамки, метален декор и мебели.

Съвременен

Съвременният стил е по-мека вариация на модерния дизайн. Често се бърка с модерен, защото се отличава с изчистен външен вид с прави линии.

Позволява смели, меки и неутрални цветове. Съвременният дизайн е различен от модерния, защото неговата същина винаги се променя. Той се фокусира върху дизайна и тенденциите на настоящето. Това, което определя съвременния дизайн днес, може да не го определя в бъдеще.

Модерен глам| Интериорна декорация

Модерният глам елегантно съчетава съвременен и модерен дизайн. Тапицирани столове и тахти украсяват пространствата с луксозни тъкани, като кадифе. Металните мебели и аксесоари често се използват и се съчетават с ярки или неутрални цветови схеми.

Интериорна декорация

Използват се меки и романтични щрихи, като например бели рози в класическа ваза. Други елементи като полилеи, големи огледала, материали с волани и предмети със скъпоценни камъни добавят изискани и елегантни нотки.

Кънтри

Кънтри или селският стил подчертава естествените материали и селските елементи, за да създаде външна среда за живот във фермата. Червеното е преобладаващ цвят с меки акцентни цветове. Плетени кошници, палети и бели порцеланови елементи са популярни аксесоари.

Еклектичен

Ако сте малко несигурен в избора на стил на декорация, или обичате множество стилове, тогава може да предпочетете и еклектичния външен вид.

Правилата на еклектичния стил са неопределени. Поговорката „всичко е разрешено“ наистина важи за еклектичния човек! Всички елементи, цветове, текстури и материали се използват за създаване на отличително пространство.

Бохо

Има една дума, която да опише този стил – смел! Бохемският стил е ярък и цветен. Основните цветове – червено, жълто и синьо – се използват с акценти от розово, наситено лилаво и оранжево.

Мебелите от дърво, покрити с плюшени материали, са подчертани с райета, геометрични и флорални щампи. Бохемският стил е за хора, които са вдъхновени от пътуване и различни култури.

Винтидж

Винтидж може да се замени с термина „шаби шик“. Основните му цветове са неутрални – кафяво, бяло и сиво. Винтидж стилът включва съвременни аспекти с вдъхновен от ретрото външен вид, като нащърбени мебели, открити тухли, ръждясали столове и състарено дърво. Той съчетава дизайните от миналото с елементи от настоящето, за да създаде вечен, свеж външен вид.

Интериорна декорация от стиропор

Интериорната декорация от стиропор е един от най-икономичните и функционални варианти за производство както на екстериорни и фасадни елементи, така и за елементи на интериорния дизайн и декорация.

Интериорна декорация

Факт е, че елементите от стиропор са в пъти по-достъпни като цена в сравнение с тези, които са изработени от други типове материали, които се използват за декорация на фасади на сгради и за интериори.

Това се дължи основно на цената на базовия материал, отличителните черти на готовия продукт, технологията на изработка, която касае както самия стиропор, така и елементите и орнаменти, които се изработват от него.

Тъй като технологията на изработка на елементи от стиропор не изисква използването на сложни системи и уреди за моделиране, както е например при употребата на други материали, декоративните елементи от този материал са много по-евтини и се създават за много по-кратко време.

За да се оптимизира продукцията на декоративни елементи от стиропор и да се намали отпадъкът, за направата на такива елементи се използват машини, които се контролират от специален компютърен софтуер.

Той задава параметрите и формата на желания елемент и машината просто го изрязва. За да се използват декоративни елементи от стиропор за външни пространства и фасади на сгради е нужно предварително те а бъдат обработени с няколко защитни слоя, обикновено на базата на цимент.


Препоръчваме ви още:

Архитектурни елементи – Декоративни елементи в архитектурата

Българска архитектура – що е то?

Архитектурен речник: Термини в архитектурата – Част 1

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *