Влез в акаунта си

Архитектурен речник: Термини в архитектурата – Част 1

Архитектурен речник: Термини в архитектурата – Част 1

Когато разговаряте с архитект или строител и обсъждате ваш проект или идея, може да е полезно да сте запознати с основните термини в архитектурата и архитектурата, които може да срещнете. Съставихме списък с важни термини в архитектурата, за да сме ви максимално полезни.

Фен ли си на архитектурата? Независимо дали самият вие сте архитектурен дизайнер или просто любител на архитектурата, може би сте забелязали, че има много специфични и технически термини в архитектурата, които присъстват във всички дискусии, обсъждания и описания на архитектурни проекти.

Някои от тези термини в архитектурата описват популярни стилове в архитектурата. Други са конкретни термини, които може би разпознавате визуално, но не знаете как се нарича елементът на дизайна.

Въпреки че това не е пълен списък, това е голям набор от термини в архитектурата, които могат да ви запознаят с нови стилове и концепции, свързани с архитектурата. Продължете да четете, за да проверите колко термини в архитектурата вече познавате и кои са нови за вас.

А

Архитектурен речник

Ажурна украса – Ажурната украса е функционален орнамент, който разделя по-голям прозорец на по-малки панели. Украсата е емблематичен елемент от готическата архитектура, където деликатната каменна зидария добавя красиви детайли към катедралите и визуално разчупва масивните прозорци.

Антаблемент – Хоризонталната лента от елементи над капителите на колоните в класическата архитектура.

Аркада – В архитектурата аркадата е определен тип проход, който може да бъде маркиран по няколко различни начина. Аркадите могат да бъдат проход под поредица от арки, зоната между арки и стена или просто покрита пътека между арки. Аркадите могат да се създадат отвън като полузатворено пространство или отвътре.

Арка – Арката е вид структура, която се среща в голяма част от архитектурата. Тя използва крива, за да обхване пространство от две точки. Има няколко различни вида арки и те могат да бъдат направени от много различни видове материали, но основната структурна концепция винаги е една и съща.

Ар деко – Архитектурният стил Ар деко е уникална строителна естетика, възникнала по време на по-голямото движение Ар деко около 20-те години на миналия век. Той се отличава с бляскави детайли с често геометрични фасади и характерни винтидж шрифтове. Въпреки че този стил се появява и изчезва за броени десетилетия, той остава емблематичен и разпознаваем.

Ар нуво – Ар нуво е стил в архитектурата, който се стреми да създаде единен дизайн и облик, който размива границата между архитектура, интериорен дизайн, дизайн на мебели, живопис и др.

Дизайнерите на архитектурата в стил Ар нуво биха се опитали да създадат „цялостно произведение“. Тези произведения често са били много еднородни в стила на проектиране и със сложни детайли. Можете да разпознаете архитектурата в стил Ар нуво по нейните романтични детайли, метални конструкции и интеграция на скулптура.

Атриум – Атриум е всеки вътрешен обем в сграда. Атриумите са подобни на вътрешните дворове, но те обикновено са затворени и климатизирани, за разлика от отворените към околната среда и въздействието на климата дворове. Тези пространства често са основна характеристика и споделено пространство в една сграда.

Б

Архитектурен речник

Балконет – Фалшив балкон или парапет във външната равнина на прозорец.

Балюстрада – Парапет от малки стълбове или балюстради, свързани отгоре с някакъв вид материал, обикновено използвани на ръба на стълби или на покрив.

Барелен свод – Барелният свод е проста форма на свод или екструдирана арка. Барелните сводове са непрекъсната екструзия, въпреки че някои сводове имат орнаменти по повърхността вместо обикновена екструзия.

Биомикрия – Биомимикрия е, когато архитектурата копира процеси или форми, открити в природата. Биомимикрията се използва в архитектурата както за естетични цели, така и за функционалност на сгради.

Бризе солей – Brise soleil е френски термин, който се превежда като „слънцеразрушител“. Отнася се до отклоняване на слънчевата светлина, която нагрява сградата, за да се охлади естествено интериора. Една популярна форма за отклоняване на слънчевата светлина е чрез жалузи.

В

Архитектурен речник

Вестибюл – Вестибюлът е малка входна зона, през която хората преминават, преди да достигнат по-голямо пространство. Вестибюлите помагат да се намали количеството топлина, загубено при всяко отваряне на врата, като създавт празно пространство, преди климатизираният въздух да бъде изпуснат от сградата.

Г

Готически – Готическата архитектура е популярен стил, който се среща главно в Европа през 12-ти до 16-ти век. Характеризира се с ребрени сводове, богато украсени орнаменти и летящи подпори.

Гребен – Повтарящ се метален орнамент, монтиран на билото на покрива или парапети.

Ж

Архитектурен речник

Жалузи – Жалузите са дизайнерски елемент, използван за предотвратяване на навлизането на светлина в сградата. Жалузите се предлагат в много форми и размери и често се превръщат в основна част от дизайнерската концепция на сградата.

И

Архитектурен речник

Изометрия – Изометрията е форма на архитектурен чертеж, който помага за представянето на 3D обекти в 2D чертежи. Позволява лесно разбираем изглед на проста перспектива.

Изход – Изходът от сградата е системата от пътища и излази, по които хората преминават, за да излязат безопасно от сграда. Включва вертикална циркулация, коридори и всякакви други движения, които хората предприемат, за да излязат. Проектирането на изхода на сграда е изключително важно съображение за архитектите.

Индустриален – Индустриален е термин, който често се използва за определяне на съвременни проекти с много стомана, елегантни полирани повърхности, чисти ъглови линии и материали в индустриален стил.

Архитектурен речник

Кариатиди – Кариатидите са емблематична част от древногръцката архитектура. Кариатидата е скулптурна колона във формата на жена. Едно от най-известните приложения на кариатидите е на верандата на Ерехтейон в Атина, Гърция.

Капандура – вертикален покривен прозорец.

Каса – Каса на прозорец се отнася до вертикален прозорец, закачен на панти от вертикалната си страна, предназначен да се отваря навън или навътре.

Корниз -Стърчащите корнизи, които образуват горната линия на антаблемент или стена.

Кота – Кота е един вид архитектурен чертеж, използван за описване на проект. Това е хоризонтална ортографска проекция на сграда, която представлява фасада на сграда. Поради тази причина дизайнерите също използват термина кота, за да означават определена фасада на сграда, както когато говорим за южна кота.

Купол – Куполът е структурна система под формата на полусфера, която идва от проста арка. Куполите могат да бъдат направени в много размери и от много материали. Те са основни елементи в безброй архитектурни произведения.


Препоръчваме ви още:

Архитектурен план на сграда – какво е нужно да знаете за него?

Архитектурен план – какво представлява?

Как ще изглежда бъдещата архитектура?

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *