Влез в акаунта си

Архитектурни елементи – Декоративни елементи в архитектурата

Архитектурни елементи – Декоративни елементи в архитектурата

В края на 19 век чикагският архитект Луис Съливан пише: „Формата следва функцията“. Това изречение се превръща в едха от манстрите на модерния дизайн през 20-ти век и остава един от най-известните архитектурни афоризми и до днес.

Това, което Съливан иска да изрази е, че формата на сградата е естествено следствие от функционалните изисквания. За мнозина изразът звучи като застъпване за чистия утилитаризъм в архитектурните стилове.

Ако фокусът върху функционалността е толкова голям, къде остава мястото и значението на множество декоративни елементи в архитектурата? Дали ставаме свидетели на бавното изчезване на всички декоративни елементи в архитектурата, с които множество по-стари стилове се характеризират, или те все още имат място в модерния дизайн и конструкция на сгради?

Архитектурни елементи

Дори бегъл поглед към архитектурните концепции на самия Съливан разкрива някои от най-великите декоративни елементи в архитектурата на САЩ.

Това наблюдение придава тежест на всеки контрааргумент, че има множество начини за изпълнение на една и съща функция (например придвижване на хората от първия етаж на втория, осигуряване на светлина в стаята).

И много от тези начини не разчитат чисто на утилитарзма и функционалността, но и на множество декоративни елементи в архитектурата. След като бъде избран един от тези множество начини, естетическите съображения влизат в действие. Архитектът е отговорен за съчетаването на всички тези аспекти в един кохезионен дизайн на сградата.

Декоративни елементи в архитектурата – определение

Декоративният архитектурен елемент е елемент, въплъщаващ стил, дизайн, пропорции, общо разположение и компоненти на всички повърхности в една сграда или конструкцция.

Архитектурни елементи

Включително, но не само, вида, цвета или текстурата на строителните материали и вида и стила на всички прозорци, врати , покриви, осветителни тела, балкони, аспекти на интериорните и екстериорни пространства и други аспекти на архитектурата, които се свързват с функционалното и визуално подобрение на всяка сграда.

Декоративни елементи в архитектурата – значение

Още от средновековието, та чак до днес, хората са изграждат сгради и структури, за да осигурят подслон, да улеснят ежедневното оцеляване или да ускорят множество процеси.

И във всеки архитектурен и исторически период, тези функционални сгради също са въплъщавали принципите на културата за красота и основни вярвания относно духовността, властовите структури или гражданската ангажираност.

Просто казано, те са изпълнявали функционални роли и са използвали естетика едновременно. Трябва също да се има предвид, че архитектурното изразяване е оформено от технически, икономически и социални условия в множество случаи.

Архитектурни елементи

Променящите се културни ценности предоставят само условни еталони за оценка, а визуалните прояви на тези ценности – с други думи, архитектурните стилове – са още по-малко конкретни. Има обаче опити за рамкиране и определяне на стандартите на съвременните естетически постижения.

Декоративни елементи в архитектурата в наши дни

Архитектите и интериорните дизайнери използват различни видове декоративни елементи в архитектурата за целите на проектирането на екстериори и интериори, за да поддържат нуждите на собствениците на жилища и търговски имоти.

Тези видове декоративни елементи предлагат безкрайни творчески възможности за подобряване на визуалната привлекателност на пространство или сграда.

Има специфични за времето декоративни архитектурни елементи, които осигуряват възхитителна издръжливост и функционалност.

Архитектурни елементи

Елементите, които са декоративни и функционални, трябва да бъдат избрани, за да оптимизират визуалния ефект и да създадат положителна атмосфера. За производството на тези елементи се използват различни видове материали, включително бетон и цимент, дърво, синтетични материали, камък, метал, композит и стъкло.

Декоративните архитектурни елементи се предлагат в различни стилове, дизайни и цветове. Осигурявайки богато украсени детайли при значителни икономии на разходи, модерните дизайнерски елементи лесно заместват конвенционалните материали, за да се превърнат в първия избор на архитекти и собственици на сгради.

Повишената практичност е уникална характеристика на сложните декоративни елементи, които също могат да се монтират и поддържат лесно.

Архитектурните елементи обхващат широк спектър от декоративни елементи като первази, парапети, колони, камбанарии, капители, балкони, корнизи, куполи, корнизи, капандури, фронтони и фризове. Тези отличителни елементи са интегрирани в нови строителни структури, за да създадат положителна и вдъхновяваща атмосфера.

Екологичността е друго качество, което може да се свърже със съвременните декоративни елементи в архитектурата. С изключителни водоустойчиви характеристики, тези елементи отговарят на вътрешни и външни декоративни цели с възхитителна ефективност.

Някои елементи идват и с 3-D ефекти. Поради тяхната гъвкавост, разнообразие, издръжливост и привлекателност, водещи архитекти и интериорни дизайнери често използват тези декоративни елементи в своите проекти.

Декоративни елементи в архитектурата – основните

Основните декоративни и функционални елементи в архитектурата на сгради и конструкции от всякакъв тип са:

Вертикални:

 • Стена
 • Арка
 • Преграда
 • Външни ъгли на сградата
 • Колона
 • Вал
 • Капител
 • Прозорец
 • Врата

Хоризонтални:

 • Цокъл
 • Под
 • Покрив

Декоративни елементи в архитектурата – основни аспекти

Декоративните елементи в архитектурата са наистина впечатляващо голям брой. Някои от тях са били популярни през определени периоди от историята, други са неподвластни на времето и се използват и до днес.

Някои от тях, освен естетични, са и функционални, други имат единствено декоративни цели. Нека научим кои са трите основополагащи концепции, които определят декоративните елементи в архитектурата:

Архитектурни елементи

Стил

Стилът е отличителен начин на изразяване или мода в определен период от историята. В архитектурата историческите стилове често се обозначават с конкретно име като бароков, викториански и т.н. Всеки архитектурен стил се характеризира с определени декоративни архитектурни елементи.

Форма

Масата и формата са определящи. Масата се отнася до обема, определен от структурата спрямо нейната среда, здравина и тегло. Формата е съставът и сложността на повърхностните равнини.

Материали

Както външните, така и вътрешните строителни материали трябва да бъдат избрани въз основа на това колко подходящи са за типа сграда, дълготрайност, въздействие върху околната среда, климатични условия и преобладаващия архитектурен дизайн и характер на конструкцията.


Препоръчваме ви още:

Архитектурен план – какво представлява?

Архитектурен речник: Термини в архитектурата – Част 1

Архитектурата през новото хилядолетие

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *