Влез в акаунта си

Български архитектурен модернизъм

Български архитектурен модернизъм

Изминал е по-малко от век от времето, когато в България е властвал модернистичния архитектурен стил. Въпреки, че това е част от нашето близо минало, български архитектурен модернизъм остава доста непознато понятие за широката публика.

Кои сгради са решени в този стил, можете ли да назовете една във вашия град? Вероятно не, но това не означава, че голяма част от сградите, покрай които всеки ден преминавате на път за работя или дома не са прекрасни представители на български архитектурен модернизъм.

Български архитектурен модернизъм

За съжаление, архитектурните стилове, които властват между двете световни войни по нашите ширини, които по-общо наричаме днес български архитектурен модернизъм, остават доста неглижирани както от професионалистите, така и от по-широката публика.

Да, вярно е, че на прима виста това не са архитектурни стилове, които впечатляват с множество детайли и елементи, орнаменти и украси за разлика от предшестващите ги стилове. Въпреки това, български архитектурен модернизъм е комплекс от стилове, които са достатъчно впечатляващи по свой индивидуален начин, отличаващи се с неповторимо съотношение на формите и обемите, с въздействието на материалите и текстурите. За книги за България посетете Bolgarcapital.com.

Стиловете, които можем да причислим към по-широкото понятие български архитектурен модернизъм са стиловете, които господстват през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век в България, а именно времето между двете световни войни.

За официален край на този стил можем да посочим 1948 г., когато държавата напълно забранява частната архитектурна практика, а с това бива напълно унищожен и стремежът на българските творци да възприемат и прилагат на практика идеите на европейските школи, които интерпретират под формата на български архитектурен модернизъм.

Български архитектурен модернизъм – какво представлява модернизмът в архитектурата?

Отхвърляйки орнаментите и прегръщайки минимализма, модернизмът се превърна в най-важния нов стил или философия на архитектурата и дизайна на 20-ти век.

Това се е свързвало с аналитичен подход към функцията на сградите, строго рационално използване на (често нови за времето) материали, структурни иновации и елиминиране на орнамента.

Известен е също като Международен модернизъм или Международен стил. След изложба на модернистична архитектура в САЩ през 1932 г. на архитекта Филип Джонсън.

Стилът се характеризира с акцент върху обема, асиметрични композиции и минимални орнаменти. Във Великобритания терминът модерно движение се използва за описание на строгите модернистични проекти от 30-те до началото на 60-те години на миналия век.

Валтер Гропиус и Льо Корбюзие са пионерите на движението. Като последният оказа дълбоко влияние върху дизайна на много обществени жилищни сгради във Великобритания.

Съставихме списък с ключови архитектурни стилове, които определят модернизма в архитектурата в България и по света през изминалия век. Този инструмент за разбиране на развитието на дизайна от 20-ти век е пълен с примери за всеки стил. Показващи практиката на модернизма, която стои зад теорията.

Български архитектурен модернизъм – Баухаус

Произлизащ от немските думи за „строене“ и „къща“, Баухаус възниква като немска школа за архитектура и изкуства, основано от Валтер Гропиус през 1919 г.

Български архитектурен модернизъм

Освен че е шаблон за много последвали архитектурни школи, институцията дава името си на отличителен архитектурен стил. Характеризиращ се с акцент върху функцията, малко орнаменти и сливане на балансирани форми и абстрактни форми.

Примери за сгради в стил Баухаус в България е сградата на училище „Свети Седмочисленици“ в София, която днес, уви, можем да видим само на снимки, защото е разрушена при бомбандировки по време на Втората световна война, училище „И. Н. Денкоглу“ в София, двете немски гимназии в София и Бургас, Втора мъжка гимназия в София, халите в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Русе, Габрово и Берковица, почивен дом на финансовите служители в Несебър и още множество жилищни и обществени сгради на територията на страната.

Български архитектурен модернизъм – Конструктивизъм

Докато стиловете Bauhaus и De Stijl се развиват през 1920 г. в Западна Европа, конструктивизмът се появява в Съветския съюз. Конструктивизмът съчетава технологичните иновации с влиянието на руския футуристик, което води до стилистично абстрактни геометрични маси.

Български архитектурен модернизъм

Стилът изпада в немилост в началото на 30-те години. Известни руски архитекти конструктивисти включват Ел Лисицки и Владимир Татлин. Въпреки че и двамата са най-известни главно със своите предложения и недовършени или непостроени проекти.

Български архитектурен модернизъм – Експресионизъм

Биоморфните, органични, емоционални форми, които определят експресионистичния стил. Определено са в контраст с изчистените, линейни дефиниции на архитектурата на Баухаус, въпреки тяхното съвместно съществуване между 1910 и 1930 г.

Български архитектурен модернизъм

Произлизащ от немско-холандския, австрийския, чешкия и датския авангард. Експресионизмът изследва нови технически възможности. Възникнали от масовото производство на стомана, тухли и стъкло, като същевременно предизвикват необичайни масиви и утопични визии.

Пример за експресионистична сграда в България е Домът на железничарите и моряците в София, а по света – Кулата на Айнщайн в Потсдам, Гьотеан в Дорнах, жилищната сграда Хет Шип в Амстердам, Столетната зала във Вроцлав, Стъкленият павилион в Кьолн, Чилихаус в Хамбург и много други.

Български архитектурен модернизъм – Брутализъм

Брутализмът се появява през 50-те години на миналия век, въведен от британските архитекти Алисън и Питър Смитсън. Произлизащ от „Béton brut“ (суров бетон), свързан за първи път с Le Corbusier. Стилът се характеризира с монолитни форми, твърди геометрични стилове и необичайни форми.

Бруталните сгради, често правителствени проекти, образователни сгради или многоетажни апартаменти, обикновено са облицовани с груб недовършен бетон.

Български архитектурен модернизъм

Знакови сгради в стил брутализъм в България са покритата тенис зала „София“ в Борисовата градина. Дипломатическите блокове в квартал „Изток“ в София, национален плувен басейн „Червено знаме“ в София, спортна зала „Фестивална“ в София. Национален дворец на културата или НДК и множество други.


Препоръчваме ви още:
Италианска архитектура – епохи на развитие

Готическа архитектура

Архитектурата по време на Ренесанса

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *