Влез в акаунта си

Архитектурата през новото хилядолетие

Архитектурата през новото хилядолетие

Съвременната архитектура е архитектурата на XXI век. Нито един стил не е доминиращ. Съвременните архитекти работят в няколко различни стила – постмодернизъм, високотехнологична архитектура и традиционната такава. Някои от тези стилове използват много напреднали технологии и съвременни строителни материали. Това могат да бъдат тръбни конструкции, които позволяват изграждането на сгради, които са по-високи, по-леки и по-здрави от тези през XX век, докато други дават приоритет на използването на естествени и екологични материали. Технология, която е обща за всички форми на съвременната архитектура, е използването на нови методи за компютърно проектиране. Те позволяват сградите да се проектират и моделират на компютри в три измерения и да се изграждат с по-голяма точност и скорост.

Съвременните сгради и стилове варират значително. Някои имат бетонни и стъклени конструкции, които висят над улицата. Фасадите са проектирани да блестят или да променят цвета си по различно време на деня. Като се има предвид, че основните паметници на съвременната архитектура през XX век са концентрирани предимно в САЩ и Западна Европа, съвременната архитектура е глобална. Много нови и важни сгради са построени в Китай, Русия, Латинска Америка. Особено голямо е количеството и в арабските държави, като в Дубай се намира една от най-високите сгради в света. През XXI век се появяват множество организации, посветени на популяризирането на местната и традиционната архитектура.

Небостъргачи

Небостъргачът обикновено се определя като сграда над 40 етажа. Небостъргачи в XXI век са открити в почти всеки голям град на всеки континент. Те са част от нова строителна технология и рамковата тръбна конструкция, която е разработена за първи път в Съединените щати през 1963 г. от строителния инженер Фазлур Рахман Хан. Тя позволява изграждането на свръхвисоки сгради, които се нуждаят от по-малко вътрешни стени, имат повече пространство на прозореца и могат да устоят на странични сили, като силни ветрове.

Жилищни сгради

Тенденция в съвременната жилищна архитектура особено при възстановяването на по-стари квартали в големите градове е луксозната кооперативна кула. Тя се характеризира с много скъпи апартаменти за продажба, проектирани от „starchitects“, тоест международно известни архитекти. Тези сгради често нямат нищо общо с архитектурата на квартала си, но стоят като авторски произведения на техните архитекти.

Религиозна архитектура

Изненадващо малко съвременни църкви са построени между 2000 г. и 2017 г. Църковните архитекти, с малки изключения, рядко показват същата свобода на изразяване като архитектите на музеи, концертни зали и други големи сгради. Новата катедрала в Лос Анджелис, Калифорния, е проектирана в постмодерен стил от испанския архитект Рафаел Монео.

Правителствени сгради

Правителствените сгради, някога почти универсално сериозни и трезво изглеждащи, обикновено във вариации на училището за неокласическа архитектура, започнаха да се появяват в по-скулптурни и дори причудливи форми. Един от най -драматичните примери е лондонското кметство на Норман Фостър от 2002 г. Необичайният дизайн на сградата, подобен на яйца, е предназначен да намали количеството на откритата стена и да спести енергия, въпреки че резултатите не отговарят напълно на очакванията. Една необичайна характеристика е спираловидно стълбище, което се извива от фоайето до върха на сградата.

Молове и магазини на дребно

Търговските центрове са масивни структури, които съчетават магазини на дребно, търговски обекти и развлечения под един покрив. Най-големият по площ мол е посветен на развлеченията и публичното пространство. Той може би е най-екстравагантният търговски център в Обединените арабски емирства , проектиран от DP Architects от Сингапур и открит през 2008 г. Освен с магазини и ресторанти разполага с гигантски аквариум и подводен зоопарк, плюс огромна пързалка и най-високият фонтан в света.

Еко-архитектура

Нарастваща тенденция през XXI век е еко-архитектурата, наричана още устойчива архитектура. Сградите проектирани в този стил пестят топлина и енергия, а понякога произвеждат собствена енергия чрез слънчеви клетки и вятърни мелници за генериране на слънчева топла вода. Те също могат да бъдат построени със собствено пречистване на отпадъчни води, а понякога и събиране на дъждовна вода. Някои сгради интегрират градински зелени стени и зелени покриви в своите структури. Други характеристики на еко-архитектурата включват използването на дърво и рециклирани материали. Има няколко програми за сертифициране на зелени сгради, които измерват въздействието на сградите върху околната среда.ресторант каваци

В „Proektanti.bg“ може да прочетете още за:

Готическа архитектура;

Класическата епоха в архитектурата;

Архитектурата по време на Ренесанса.

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *