Влез в акаунта си

Двускатен покрив – какво представлява?

Двускатен покрив – какво представлява?

Помолете дете да нарисува къща и полученото рисунка вероятно ще включва квадратна къща с триъгълник отгоре. Този стил на покрива всъщност се нарича двускатен покрив, известен също като остър или скатен покрив.

Двускатен покрив – какво представлява

Двускатните покриви са сред най-популярните покривни стилове по света. Включително и в България, и имат позната форма с наклонени страни, които образуват триъгълник в горната част, известен като фронтон. В зависимост от техния размер и стил. Домовете могат да включват повече от един фронтон в рамките на един двускатен покрив.

Двускатен покрив, схема на двускатен покрив, двускатен покрив конструкция

Самият фронтон обикновено е изграден с материали. Използвани за облицовката и екстериора на къщата, като камък, сайдинг или дърво, а не покривни материали.

Изборът на двускатен покрив обикновено се определя от климата на региона. В който се намира сградата, тъй като стръмният наклон позволява на дъжда и снега да се плъзгат, вместо да се натрупват върху горната част на къщата. Ето защо изборът на двускатен покрив е подходящ за зони с по-студен климат със снеговалежи и обилни дъждове.

Двускатен покрив – материали

Почти всеки тип покривен материал може да се използва за изграждането на двускатен покрив. Включително асфалтови керемиди, кедрови плочи, метал или керемиди, изработени от теракота, глина или бетон.

Двускатен покрив, схема на двускатен покрив, двускатен покрив конструкция
 • Асфалтът е един от най-разпространените материали, използвани за двускатни покриви, особено ако има капандури, тъй като може да намали вероятността от теч. Асфалтовите керемиди са устойчиви на атмосферни влияния и се предлагат в различни цветове и стилове.
 • Металните покриви са устойчиви на екстремни температури, вятър и градушка. Въпреки че металните покриви са по-скъпи от асфалтовите покриви, те са издръжливи и изискват малко поддръжка.
 • Керемидените покриви също са издръжливи и могат да издържат от 60 до 100 години. Материалът е устойчив на атмосферни влияния и лесен за поддръжка, но теглото на керемидите означава, че монтажът може да бъде по-сложен и следователно по-скъп от асфалтовите керемиди.
 • Кедровите плочи, които са направени от дърво, са популярен вариант за двускатни покриви, защото са устойчиви на течове около капандура и други зони. Въпреки че покривите от кедър са привлекателни, те изискват повече поддръжка от някои други материали и са податливи на щети от вода.

Много фронтони имат различна височина на покрива с върхове и вдлъбнатини и могат да включват капандури.

Покривният специалист може да предложи да инсталира метални керемиди или метален покрив със стоящ шев, за да предотврати течове. В такъв случай, тънки парчета метал трябва да се монтират около краищата на капандурата, комина, прозорците и улуците.

Двускатен покрив – преимущества и недостатъци

Въпреки че двускатните покриви са популярни, те не са непременно идеалният избор за всеки дом или всеки климат. Двускатните покриви не са подходящи за места с чести силни ветрове.

Двускатният покрив може да се срути, ако на рамката липсва добре изградена опора. Техният дълбок надвес може да се отдели от дома при силни ветрове, което също може да доведе до отлепване на материали от наклонените страни на покрива.

Сложните двускатни покриви могат да създадат архитектурни предизвикателства за строителя, тъй като вътрешните стени трябва да са с различна височина, за да съответстват на формата на покрива.

В някои случаи, особено ако живеете в район със силни ветрове, трябва да се проектира допълнителна опора към покрива, за да се предотврати повреда от вятъра. И двата проблема могат да изискват допълнително време, което увеличава разходите.

Простите двускатни покриви могат да бъдат по-лесни за изграждане и следователно по-евтини от по-сложните конструкции.

Основното предимство на двускатните покриви е способността им да издържат на натрупване на сняг и вода. Листата също могат да се плъзгат по-лесно от двускатен покрив, отколкото от плосък покрив.

Двускатният покрив със стръмен наклон ви позволява да се възползвате от сводести тавани и повече таванско пространство. Можете да добавите вентилационен отвор, така че влагата да може да излиза от горната част на дома ви и да позволи допълнителна вентилация за по-добро качество на въздуха в помещенията.

Вариации

Въпреки че обикновеният остър покрив с триъгълен фронтон е това, което повечето хора си представят, когато мислят за двускатен покрив, има някои варианти, които могат да бъдат адаптирани към много стилове на дома.

Двускатен покрив, схема на двускатен покрив, двускатен покрив конструкция
 • Фронтон – Стандартният фронтон е наклонен или скатен покрив, който създава плоски зони отпред, отстрани или отзад на къщата, известни като фронтон. Домовете могат да имат множество фронтони.
 • Фронтон с капандура – Много двускатни покриви включват капандура, която е конструкция, която стърчи от плоската стена на къща. Домовете могат да имат една или повече капандури.
 • Холандски фронтон – Двускатният покрив в холандски стил е хибриден стил, при който обикновено всяка наклонена секция е разделена на две секции за повече вътрешно пространство под покрива. Този стил на покрива често се използва за хамбари.
 • Отворен фронтон – Отвореният фронтон се отнася до плоския фронтон, изграден от материали, които съответстват на вашия дом, като сайдинг, камък или дърво.
 • Фронтон с кутия – Фронтон с кутия описва фронтон, който се простира отвъд плоската повърхност на къщата и е затворен.
 • Преден фронтон – Домовете в колониален стил често имат двускатни покриви над входната врата, като плоският фронтон служи като фронтон над входа.
 • Страничен фронтон – Страничният фронтон е една от най-простите конфигурации със скатен покрив над двете страни, разположени под ъгъл. Страните се срещат в средата на покрива с фронтона отдолу.
 • Кръстосан фронтон – Кръстосан фронтон покрив се отнася до конфигурация, при която две секции на двускатния покрив са поставени под прав ъгъл, като например къща с две крила.
 • L-образен фронтон – Двускатните покриви могат да бъдат конфигурирани в различни форми. L-образен покрив се среща под прав ъгъл върху две секции на къща, известен също като кръстосан фронтон.

На кои архитектурни стилове отива

Двускатните покриви са толкова популярни, че могат да бъдат намерени в домове от почти всеки стил и навсякъде по света. Конфигурацията на покрива ще варира в зависимост от архитектурата на дома. Жилищните стилове, които често имат този тип покрив, включват:

Двускатен покрив, схема на двускатен покрив, двускатен покрив конструкция
 • А-рамка – Къщите с А-рамка и швейцарските хижи, често срещани в планинските общности, имат триъгълна форма със стръмен покрив, проектиран да позволява на снега да се плъзга към земята. Тези домове обикновено имат предни и задни фронтони.
 • Едноетажна вила – Бунгалата или още едноетажни вили обикновено са малки домове, а двускатният покрив е чудесно решение, тъй като позволява допълнително жилищно пространство, или пространство за съхранение на вещи.
 • Къщи в стил Кейп Код – Домовете в стил Кейп Код обикновено имат проста квадратна или правоъгълна форма с един или два етажа и стръмни двускатни покриви, често с капандури.
 • Домове в стила на движението Изкуства и занаяти – Тези домове обикновено имат неорнаментиран дизайн с предна веранда, надвиснали стрехи и двускатни покриви с нисък наклон.
 • Джорджиански стил – Къщите в джорджиански стил, кръстен на крал Джордж, обикновено имат формален, симетричен дизайн със странични двускатни покриви.
 • Готическо Възраждане – Тези домове включват стръмни покриви с кръстосани фронтони, прозорци в готически стил със заострени арки и богато украсена облицовка на фронтоните, прозорците и вратите.
 • Гръцко Възраждане – Тези класически проектирани домове обикновено имат колони, правоъгълни прозорци и двускатни покриви с преден фронтон.
 • Къщи тип Saltbox – Tези домове имат покриви със стръмен наклон и едната страна е по-къса от другата. Дизайнът на дома прилича на старомодна кутия, използвана за съхранение на сол, откъдето идва и името на този вид домове.
 • Викториански стил – Викторианските домове имат покриви със стръмен наклон и включват сложни детайли, включително кули, комини и веранди. Към фронтоните често се добавя натруфен тапицерия.

Препоръчваме ви още:

Къщи от дървени трупи

Етапи за проектиране на къща

Проектиране на перфектния дом

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *