Влез в акаунта си

Етапи за проектиране на къща

Етапи за проектиране на къща

Проектиране на къща – етапът в живота на мнозина от нас, в който искаме да заживеем в собствен дом. У нас по-голямата част от населението живее в апартменти, но те не са по вкуса на всеки.

Ако сте човек, който е израснал на село, или просто не искате повече да живеете в жилищна сграда с още десетки семейства, значи е дошъл моментът да се заемете с проектирането на къща.

Повече за спецификите и необходимата документация можете да откриете в статията на Architecs.bg.

Изготвяне на инвестиционен проект и бюджетиране

Преди стартирането на проекта трябва да направите проучване относно пазара на недвижими имоти, за да имате реална представа какъв бюджет ви е необходим.

Без значение дали разполагате с терен или тепърва ще го купувате, финансовата част е от ключово значение, за да знаете дали имате достатъчно налични средства или ще се наложи да се обърнете към финансов консултант за отпускане на кредит. За инвестиции в имоти посетете bolgarcapital.com.

Спрямо този важен фактор можете да старирате търсенето на парцел и проектирането на жилищния обект.

проектиране на къща, проект на къща, план за къща, как да направим чертеж на къща

Изберете идеалното място

След като имате реална представа за финансовите средства, с които разполагате, можете да се обърнете към агенция за недвижими имоти или да започнете самостоятелно търсене на терен за строеж.

Важно е да обърнете внимание дали избрания от вас парцел има достъп до ток, вода, дали е лесно проходим и има ли свлачища в близост до него.

Все пак това е мястото, на което се предполага, че ще живеете години наред и е добре да е изцяло проверено.

Съберете необходимата документация преди проектиране на къща

Колкото и да ни се иска, строежът на къща не е толкова лесно начинание. Налага се да се сблъскаме малко или много с държавни институции преди да започнем проектирането и същинския строеж.

Необходими документи:

  1. Скица на имота  от Агенцията по геодезия, картография и кадастър;
  2. Комбинирана скица от регулационния и кадастралния план;
  3. В случаите, които дадения район не разполага с кадастрална карта скицата се издава от администрацията на общината;
  4. Виза за проектиране или ПУП
  5. Договори с експлоатационните дружества – електроразпределение, водоснабдяване и канализация топлофикация, газификация и др.;

Накрая се финализира с геодезическо заснемане, което се извършва от инженер-геодезист.

То представлява измерване на парцела, релефа, наклона и дава информация за наличната растителност.

В края на този етап ще получите подробна информация за типа къща и придружаващи постройки.

проектиране на къща, проект на къща, план за къща, как да направим чертеж на къща

Изберете надежден архитект за проектиране на къща

При проектиране на къща е много важно да работите с надежден архитект, който ще бъде ваш спътник по пътя към сбъдването на мечтата за идеалния дом.

Направете собствено проучване, консултирайте се с познати, които вече са преминали успешно през това начинание.

Разгледайте портфолиото на няколко архитекти, срещнете се с тях и изберете правилния човек за проектирането на мечтания дом.

Създаване на идеен проект

На този етап вече имате бюджет, терен и необходимата документация. Наели сте архитект-проектант и спокойно можете да започнете да си представяте и изграждате къщата на мечтите.

Изготвянето на идеен проект ви доближава все повече и повече по пътя към сбъдването на мечтата ви, но се подгответе, че може да отнеме повече време, отколкото си мислите.

Обсъдете абсолютно всеки детайл – желана квадратура, брой стаи и споделете повече за своя начин на живот. Така ще позволите на проектанта да ви даде идеи, които ще бъдат съобразени изцяло с вашето ежедневие. Дайте воля на въображението на човека, който работи за вас, за да създадете заедно домът, за който винаги сте мечтали.

Проектиране на къща не е лека задача, която трябва да бъде изпълнена перфектно – от полагането на основите до облицоването на стените.

Изготвяне на технически проект при проектиране на къща

Щом сте стигнали до този етап от проектирането на къща значи вече успешно сте визуализирали целия проект.

Следва да го изпратите на инженерите, заедно с цялата налична документация, за да могат те да направят щателна проверка на всички детайли по конструкцията.

Изготвянето на технически проект отнема средно около 35 дни, като срокът вавира в зависимост от особеностите на къщата. След като цялата документация е финализирана, проектът се изпраща за одобрение в общината, която след това издава разрешението за строеж и същинската работа започва.

Проектирането на къща изисква много време, средства и усилия, но накрая всичко си заслужава, защото ще имате собствен дом. Той ще бъде създаден изцяло според вашите представи и под вашето ръководство. Няма нищо по-хубаво от онова, което сами направим за себе си и семейството си.ресторант созопол

Прочетете още: Проектиране на перфектния дом

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *