Влез в акаунта си

Къщи от дървени трупи

Къщи от дървени трупи

Представете си, че се събуждате, заобиколени от сърнички, елени, следи от лисици или зайчета. Четейки този текст, може да си помислите, че сте оставили телевизора включен и сте се събудили, за да гледате специален филм за природата по National Geographic. Какво би станало обаче, ако се събудите и всичко това се намира точно пред прозореца на собствената ви къща от дървени трупи? Звучи твърде добре, за да е истина, нали?

С този вид къщи от дървени трупи това, което изглежда като мечта, може да се превърне в съвсем реална възможност. Въпреки че не можем да ви предоставим гаранция за дивата природа, можем да ви обещаем, че вашата къща от дървени трупи ще ви носи удоволствие години наред! Вероятно сте чували различни слухове за това какво представляват тези дървени къщи, така че, нека преминем към фактите.

Къщи от дървени трупи: стилове на изработка

Нека си признаем: начинът, по който ще изглежда вашата къща от дървени трупи, когато е готова, е приоритет № 1. И тъй като повечето фирми за дървени трупи са специализирани в определени стилове на изработка, процесът на елиминиране трябва да започне с предпочитания от вас стил на трупите.

Производителите се разделят на две основни категории: производители и ръчни занаятчии. Общото между тях е, че създават красиви, устойчиви на атмосферни влияния къщи от дървени трупи , но методите, които използват за изработката не са. В резултат двата вида къщи се различават драстично.

Къщите от дървени трупи, създадени от производител, представляват по-голямата част от пазара (около 90%). При тях трупите се фрезоват в определен профил (форма) и обикновено имат гладка повърхност (макар че някои предлагат по-груб издялан вид) и еднакъв диаметър от край до край. Тъй като работата се извършва машинно, фрезованите къщи от дървени трупи могат да се режат и сглобяват бързо.

На свой ред ръчноизработените съставляват значително по-малка част от пазара на дървени къщи. Поради вложения труд и майсторство (тези трупи са ръчно изсечени), всеки дом отнема повече време за производство и следователно цената му излиза доста по-висока. Уникалните неравности по дървените трупи са отличителните белези на ръчно изработените дървени къщи.

Видове къщи от дървени трупи

Много купувачи се стремят да намерят коя компания използва най-добрите дървесни видове, само за да открият, че това е по-неуловимо от Светия Граал. Истината е, че няма нито един най-добър вид за строителство на къщи от дървени трупи.

Тук е мястото да отбележим, че тези видове къщи са изключително устойчиво във времето. В някои държави като Америка, Канада, Ирландия и др., къщите от дървени трупи се срещат от векове. С подходяща грижа за дървесината почти всички видове дървени трупи имат отлична толерантност срещу насекоми, гниене и други естествени врагове.

Системи за къщи от дървени трупи

Днешните модерни къщи от дървени трупи включват различни строителни системи, които съчетават инженерни принципи със специфични техники за изработка, закрепване и атмосферни влияния. Специалистите в сферата съветват, ако избирате компания, която да построи вашия дървен дом, да обърнете особено внимание на крепежните елементи.

Крепежните елементи включват шипове, винтове, щифтове и болтове и обикновено са включени в пакета за дървени къщи. Вашият производител може да предложи повече от една опция за закопчаване или да използва повече от един тип на една и съща стена в зависимост от нейните конструктивни нужди, местоположението на прозорците и вратите и вида на дървесния вид, който изберете. Когато обмисляте вашите възможности, разберете, че нито един крепеж не е по-добър от друг, но е наложително вашият строител да следва графика на крепежните елементи точно както е описано за максимална стабилност на стената.

На какво още да обърнете особено внимание?

След отсичане на дървото, съдържанието на влага спада, клетките се срутват и трупът се свива. В крайна сметка нивото на влага достига равновесие с околната среда, което показва края на процеса на свиване. Поради това производителите на къщи от дървени трупи трябва да отчитат свиването и движението на дървесината по време на проектирането и изграждането на домовете си.

Производителите на дървени трупи са се научили да компенсират свиването, като обикновено позволяват на дървените трупи да изсъхнат на въздух сами или да изтласкат влагата чрез изсушаване на трупите в пещ. Няма доказателства кой от процесите е по-добър. Сушенето в пещ обаче е по-бързо и унищожава всички насекоми, които може да се опитват да направят вашите трупи свой дом. Сушенето в пещ рядко е опция за майсторите занаятчии, които работят с дълги, дебели трупи и малко хора са готови да чакат тези масивни дървени материали да изсъхнат на въздух.

Още от блога на Архитекти:

Ар Нуво – стил в архитектурата

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *