Влез в акаунта си

Проектиране на перфектния дом

Проектиране на перфектния дом

Проектиране – основен етап в изграждането на съвременен дом.

Собственият дом е мечтата на почти всеки човек. Животът на квартира под наем е опция само за определен период от време. Предлаганите къщи и апартаменти за продан на пазара не винаги отговарят на нашите изиквания.

В България цените на имотите са изключително високи и в повечето случаи, за да се сдобием със собствено жилище, е необходимо да изтеглим кредит, който трябва да изплащаме в продължение на години. Поради тази причина е почти немислимо да правим грандиозни компромиси с дома си. Предполага се, че домът ни ще е мястото, което ще обитаваме през по-голямата част от живота си.

Мечтата в реалност | Проектиране на нов дом

Сбъдването на мечтата за перфектен дом може да се постигне само чрез изготвяне на индивидуален проект. За целта е необходимо да се запознаете с архитектурните фирми, които изготвят проекти. Направете прецизно проучаване, тъй като от компетентността на главния архитект по вашия проект зависи качествената изработка и фукционалността на бъдещия ви дом.

проектиране

След като се спрете на конкретна фирма, е време да обърнете внимание на няколко ключови аспекта, които са от значение при изготвянето на проекта. Те са:

Бюджет | Проектиране на нов дом

Преди да стартира архитектурния план на домът Ви, главният архитект трябва да е наясно с каква сума разполага. Проучете добре пазара на недвижими имоти и си направете сметка колко пари може отделите за строежа на къщата си. Имайте предвид, че цената на кв.м. в Столицата е около 1000 лв. Помислете добре по какъв начин ще финансирате строежа си – с лични средства, кредит, комбинация от двете опции.

Определяне на максимална квадратура | Проектиране на нов дом

За целта трябва да имате предвид колко хора ще живеят в жилището или се предполга да живеят. Обсъдете със своя проектант броя на стаите и фунцията на всяка от тях. Не забравяйте, че големият по площ дом не винаги значи по-функционален.

проектиране

Вид отопление

При проектирането на къща задължително помислете по какъв начин желаете да се отоплявате – дали ще бъде на ток, газ, пелети. Обсъдете това с главния архитект на строежа, тъй като това е ключово за определянето на помещенията в дома. Например, ако сте избрали да се отоплявате на въглища, дърва или пелети трябва да имате пространство, в което да ги съхранявате. Респективно то трябва да бъде предвидено преди същинското започване на строежа, тъй като в последствие може да е невъзможно разширение на пространството.

Споделете, какви са хобитата ви и начинът ви на живот

Този сегмент може да ви се стори странен и излишен, но това далеч не е така. Вашият архитект трябва да е запознат с тези аспекти от живота ви, защото съобразно тях може да ви предложи допълнителни идеи, за които не сте се сетили, но биха внесли още по-голям уют в дома ви.

Имате ли времеви ограничения

Още един ключов момент, който не бива да пренебрегвате, е какви срокове си поставяте за изготвянето на проекта. Имайте предвид, че без значение колко добър и опитен е един архитект, индивидуалните проекти отнемат време и могат да се забавят с около 3 месеца. Не забравяйте, че тук става въпрос за къщата на мечтите ви и трябва да бъдете достатъчно търпеливи, за да я получите.

проектиране

Пътят, който трябва да извървите до сбъдването на мечтата си за перфектния дом е дълъг и осеян с много трудности, административни неуредици, гонене на срокове и т.н.

През целия процес не бива да забравяте, че всяко усилие си струва в името на това да живеете на мястото, което винаги сте искали.ресторант созопол

Препоръчваме още:

Comments (1)

  • Ивам
    юли 27, 2022 at 3:24 pm Reply

    Опитвам се построя хотел не се чудех от къде да почна, благодаря за идеите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *