Влез в акаунта си

Готическа архитектура

Готическа архитектура

Естетически украсен и концептуално трансцендентен, готическият стил се е превърнал в едно от най-отличителните архитектурни движения в света. Въпреки че възниква през Средновековието, единственият по рода си жанр продължава да завладява и днес. Това е очевидно в някои от най-красивите сгради в Европа. Готическа архитектура – изглежда като нова форма на архитектура, неговият стил е оформен от различни влияния. Днес ние от „Architects.bg„ще ви разкажем повече по темата.

Какво е готическа архитектура?

Готическата архитектура е паневропейски стил и възниква в средата на XII век. Тя се корени във френската архитектура, но може да се намери и на други места в Европа. Първоначално стилът на архитектурата в Европа се нарича Opus Francigenum („френска работа“). Използва се предимно от религиозни организации като Римокатолическата църква. През XII и XIII век инженерството е напреднало, което позволява на архитектите да проектират и завършват огромни сгради. Архитектурата е символизирана от сводести тавани, много арки и по-малки оцветени прозорци. Характеристиките на готическата архитектура, като ребра, сводеста заострена арка и летящи опори, са използвани за поддръжка на високи сгради и пропускане на светлина вътре. Обратно, оцветените прозорци, стандартни в готическите катедрали, вкарват цветна или затъмнена светлина в интериора.

Базиликата Сен Дени се счита за първата сграда, при която романският стил еволюира към готика. Базиликата има две кули със сходна височина на западния фронт и това е план, имитиран в плана за Нотр Дам дьо Пари. Дълго време тези огромни готически катедрали бяха забележителностите на Париж, преди да се появят съвременните високи и лъскави сгради.

Какви са основните характеристики на готическата архитектура

Символи на готическа архитектура – Витражи

Днес витражи се намират на някои места за поклонение, но първоначално са били в готически катедрали и са били с изрязано стъкло. Те са или с дългообразни и високи ланцетни прозорци, или кръгли розови. По-големи са от тези, които са в църквите днес, което гарантира, че внасят повече светлина. Големите прозорци на храма често използват ажур, което е декоративен вид каменна опора.

готическа архитектура, готически стил, готика значение

Символи на готическа архитектура – Заострени арки

Острите арки са друга важна характеристика на готическата архитектура. Те едновременно са декоративни и практични. Заострените арки са много здрави. Те разпределя тежестта на обемистите стени и тежки тавани, като заострените арки са много по надеждни от гредите, които се използват навсякъде. Готическата арка е с естетическа стойност и красота. Тя повлиява и на другите готически дизайни (напр. сводестите тавани). Вместо кръглите арки, характерни за романските сгради, готическите архитекти адаптират високите, тънки и заострени арки, открити в ислямската архитектура. Този профил подчертава височината на всяка катедрала, сочейки към небето.

готическа архитектура, готически стил, готика значение

Символи на готическа архитектуа – Сводести тавани

Сводестите тавани използват технологията със заострени дъги за разпространение и разпределение на теглото и силата от горните етажи. Позволяват на таваните да бъдат по-високи от обикновените, създавайки впечатление за много голяма височина и елегантност. В резултат на разпределението на силата в таванните сводове, те могат да бъдат конструирани в различни размери и форми.

готическа архитектура, готически стил, готика значение

Символи на готическа архитектура – летящи подпори

Летящата подпора е готическа архитектурна характеристика, която определя външните характеристики и действа за разпространение на теглото на високите стени. Архитектите използват летящите подпори, за да поддържат конструкцията на сградата, прехвърляйки силата на земята. Те са едновременно декоративен и практичен елемент. Летящите подпори придават усещане за движение и полет. Често летящата подпора е украсена със сложни резби, придавайки им усещане за величие и значение.

След големия разцвет на готическия стил, вкусовете отново се изместиха към изчистените, прави линии и рационалната геометрия на класическата епоха. Именно през Възраждането името готика се прилага към този средновековен стил, който изглежда вулгарен за чувствителността на Ренесанса. Това все още е терминът, който използваме днес, макар и да се надяваме, че няма скрита обида, която отрича невероятните скокове на въображението и инженерството, необходими за изграждането на такива сгради.ресторант каваци

Прочетете още: Класическата епоха в архитектурата

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *