Влез в акаунта си

Италианска архитектура – епохи на развитие

Италианска архитектура – епохи на развитие

Изкуството и архитектурата на Италия съблазнява нейните посетители в продължение на стотици години. Това богато наследство се простира от преди римско време и продължава днес в развиващите се съвременни сцени на страната. Италианска архитектура – тя обхваща поне няколко хилядолетия история – от елинистичния римски период до наши дни. Италианската архитектура може да се похвали с голям брой архитектурни стилове. Всеки стил се развива през вековете също според политическите, културните и икономическите промени в страната.

В страната се развиват много стилове, от които много други държави черпят вдъхновение. В днешната статия на „Proektanti.bg“ изброяваме най-важните архитектурни стилове, които са направили Италия – люлката на архитектурата.

Видове италианска архитектура – Етруска

Етруската цивилизация се развива главно в централна Италия, в частност Тоскана. Ето защо там е възможно да се намерят голям брой примери за етруска архитектура.

Класическа гръцка архитектура

Южна Италия и Сицилия, по-специално, са дом на гръцката архитектура. Храмовете са сред най-типичните примери за гръцкия стил с техните елегантни колони и надвиснати от „тимпан“ на фасадата. Има три типа на тези храмове: дорийски, йонийски и коринтски храмове.

италианска архитектура

Видове италианска архитектура – Древноримската

Има много архитектурни примери за славния древноримски период в Италия. Ще намерите храмове, амфитеатри, арени и красивите римски вили. Много пътища, построени от римската цивилизация, също са добре известни. Оттук и известната поговорка „всички пътища водят към Рим“. Някои от основните примери за римска архитектура в Италия са Колизеумът, Римският форум, Пантеонът, град Помпей и Арената на Верона.

италианска архитектура

Средновековен период: Византийски стил

В началото на IV век сл. Хр. император Константин е главният герой на две основни събития. С Миланския едикт той прави християнската религия официална, създавайки условия за раждането на ново изкуство. Вторият факт, който бележи повратна точка в историята на архитектурата, е преместването на столицата на империята от Рим към Византия. Тези събития дават тласък на новите тенденции, които оттам насетне вземат името на византийското изкуство. Големите различия с римското изкуство обаче започват да се откриват едва между V и VI в. сл. Хр., когато падането на Западната Римска империя през 476 г. създава истинско прекъсване в художествените тенденции на онова време. Архитектурата е повлияна от византийския стил и се характеризира с изграждането на църкви с кръгли арки не само в големите градове, но и в селата в цялата страна.

италианска архитектура

Средновековен период: Романски стил

Романският стил е най-широко разпространеният в Европа. Той възприема архитектурните техники, вече практикувани от римляните. По-специално, изграждането на кръстосаните сводове. В Италия романският стил се развива хомогенно особено в долината По.

Италианска архитектура: Готически период

Народите на Северна Европа се отличават като велики строители на катедрали. Те имат достойнството, че са въвели строителната техника, която позволява на романския стил да се превърне в готически стил. Решаващата повратна точка в тази еволюция е въвеждането на заострената арка. В сравнение с кръглата арка, височината на заострената арка не е пропорционална на ширината на свода, но може да приеме различни размери. Като цяло височината е повече от половината от нейната ширина. Готическият стил се характеризира и с използването на по-сложни скулптури, като гаргулии, по-големи прозорци и други влияния на мавританската архитектура. В Италия готическият стил не се утвърдил напълно.

Италиански ренесансов стил

Ренесансът е един от най-интензивните и блестящи исторически периоди в историята на Италия. За ренесансовия художник готическата архитектура пренебрегва концепцията за естетика, докато ренесансовият стил издига идеите за красота, хармония и пропорция. Геометричните форми са били вдъхновени от рационалността и преоткриват езика на класическата архитектура. По тази причина кръглата арка е по-приятна за окото, отколкото заострената.

италианска архитектура

Италианска архитектура: Бароков период

В края на XVI век ренесансовата ера приключва и архитектурата става барок. В бароковата концепция структурата и външният вид на сградата са две отделни концепции. Структурата се подчинява на нейните нужди и логика, докато външният вид е получен с декорации, които са добавени по-късно, използвайки мрамор и мазилка. Това е един вид облицовка на сградата, напълно несвързана с нейната функционалност. Бароковата архитектура не се стреми да засили естетическото и пропорционалното усещане за структурата, а да възбуди удивлението на наблюдателя, да даде усещане за богатство и ценност. Градските пространства са замислени като театрални сцени, където може да се намерят сгради, но и фонтани, стълби, паметници и много други. Целта е да се обогатят улиците и площадите с най-значителен брой сценични присъствия.

Италианската архитектура е повлияла много на световната. От нея тръгват архитектурните тенденции и стилове, които след това използва целият свят.ресторант каваци

Топ 5: Най-красивите сгради, построени през 2021 година

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *