Влез в акаунта си

Как ще изглежда бъдещата архитектура?

Как ще изглежда бъдещата архитектура?

Как ще изглежда бъдещето на архитектурата? Възможно е скоро да се колонизираме на Марс, със създадени от човека космически станции, като някои вълнуващи съвременни архитектурни тенденции дават много причини да се вълнуваме от бъдещето. През последните две десетилетия строителната индустрия е подложена на драматични промени, проправяйки пътя към бъдещето, в което традиционните пространствени концепции са по-валидни. Сега става все по-популярен подходът към архитектурните проекти. Акцентира се върху значението на зелената инфраструктура и енергийната ефективност, а границата между частното и публичното пространство става все по-неясна. Всъщност откриваме, че промените са доста впечатляващи. Не е тайна, че технологиите се променят с невероятни темпове. Архитектурата не е изключение. В днешната статия на „Architects.bg“ ще се опитаме да отправим поглед към тази тематика.

Сътрудничеството и „архитектът“, какъвто го познаваме

Архитектурата, каквато я познаваме, е вероятно да изчезне и в бъдеще ролята на архитектите може да е много различна от това, което ние разпознаваме днес. Специалисти, например в областта на екологията и социалната антропология, ще станат активни членове на екипа в дизайнерски студия, работещи по сложни проекти, които изискват познания в различни области. Разумно е да се очаква, че появата на специалисти от различни области ще премахне много от профилите на длъжностите, съществуващи в строителната индустрия. Експерти казват, че сътрудничеството с лидерите на системата вече не е лукс, а необходимост за задоволяване на сложни структурни нужди.

Потапяща бъдеща архитектура и виртуална реалност

Представете си изкуствен свят, който можете да наблюдавате, да се разхождате, да посегнете, за да докоснете обекти и да видите как всичко около вас реагира в реално време. Това е завладяваща виртуална реалност и тези пространства са създадени с помощта на комбинация от компютърна графика, технология за безжично проследяване, слушалки, HD проектори, поляризирано стъкло и др. Всички те работят заедно за създаване на интерактивни и реални преживявания. Светът на 3D виртуалния дизайн и инженеринг е бързо развиваща се област и в тези области се случва сериозно мислене напред. Технологиите за виртуална реалност се развиват бързо през последните години и това е най-очевидно в архитектурната, инженерната и строителната индустрия.

Скоро всеки дизайн ще бъде направен с помощта на виртуална реалност, давайки възможност на потребителя да се потопи напълно в 3D модел в мащаб. С него може да се манипулира и осигурява невероятно точно усещане за присъствие в пространство, което тепърва ще бъде изградено.

Умни градове

С нарастването на населението и изчерпването на ресурсите, ефективното използване на тези ограничени стоки става все по-важно. Интелигентните градове са ключов фактор за потреблението на ресурси. Изградени и интегрирани с големи данни, градовете на бъдещето се превръщат в реализация днес. С нарастването на населението ни и появата на идеи, като големи данни и интернет, естествената стъпка, която градовете ще предприемат, е да станат по-взаимосвързани. Вече има милиони сензори, които наблюдават различни неща в мегаполисите. В близко бъдеще тези сензори ще се умножават, докато не могат да наблюдават всичко – от уличното осветление и кофите за боклук до пътните условия и консумацията на енергия. Тези интелигентни градове ще ни позволят да използваме по-ефективно нашите ресурси. Те ще намалят консумацията ни на енергия и ще построят градовете ни, за да увеличат максимално ефективността.

Параметрична бъдеща архитектура

Друга област, в която ще се промени архитектурата, е параметричният дизайн. Параметричният дизайн е генеративна система за проектиране. Регулирането на параметрите изчислява и създава различни видове изходи. Освен това създава форми и структури, които иначе не биха били възможни. Параметричната архитектура използва вътрешно геометричен език за програмиране, който може да се използва директно чрез кодиране. Така се позволява да се изпълняват невъзможни задачи, за които е нужно използването на традиционен софтуер за 3D моделиране. Но освен това тя променя отношенията, които имаме с готовата сграда. Всъщност ние не строим сграда, а форма, която се контролира от поредица от параметри или ограничения. Компютърът и човешкото въображение играят заедно, за да проектират архитектура.

Ясно е, че архитектурният свят се променя изключително много. Той напредва по-бързо от всяко друго нещо! С него и ние трябва да се адаптираме, за да продължаваме се развиваме.ресторант каваци

Бароков стил в архитектурата

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *