Влез в акаунта си

Класическата епоха в архитектурата

Класическата епоха в архитектурата

Най-емблематичните класически конструкции са големите каменни храмове, построени върху основата на симетрия и ред. Има дългогодишна традиция архитектите да гледат назад към тази архитектурна история и да възраждат ценностите и идеалите на древния свят. В широк смисъл класическата архитектура може да обхване цялата архитектура, получена от древните гърци и римляни. В днешни дни движението за класическо възраждане е най-истинският стил на класическата архитектура и ние от „Architects.bg“ ще ви разкажем повече за него.

Какво е класическа архитектура?

Класическата архитектура произлиза от гръцката архитектура от V век и римската архитектура от III век. Класическите сгради най-често се определят от стила и орнаментите на колоните и фронтоните им. Най-изявените примери за класическа архитектура са изложени в древните храмове на Гърция и Рим, но елементи на класицизма се срещат още в древни домове и обществени сгради. Римският архитект Марк Витрувий, който заявява, че всички сгради трябва да имат фирмита, утилитас и венустас (сила, полезност и красота), установява основните принципи на класическия дизайн. Тези принципи са комбинирани с философията на дизайна на древните гърци, които вярват, че архитектурата трябва да следва логиката и реда с перфектна симетрия и пропорции. Тези принципи на проектиране продължават да оказват влияние върху архитектурата в световен мащаб и днес.

Кратка история на класическата архитектура

Класическата архитектурна история започва в древна Гърция и Рим и се простира по целия свят и в съвременната епоха.

Преди Новата ера:

Древна Гърция (700–480 г. пр. н. е.) – Гърците започват да строят храмове с колони, които нямат основа и украса. Архитектурата на древна Гърция въвежда фриза, хоризонтална зона от пространство за скулптури или декорации над колони.

Елинистическият период (323–31 г. пр. н. е.) – През тази епоха гръцките храмове, обществени сгради и жилища са построени в класически стил, но с по-стройни колони. Колоните също имат повече богато украсени дизайни и декорации.

Римската империя (27 г. пр. Н. Е. – 476 г. сл. н. е.) – Римляните са черпили от гръцки архитектурен стил и са въвели повече орнаменти. Те изобретили бетона, който бил по-лек от камък и им позволил да изградят арки и сводести тавани.

След Новата ера:

Византийският период (330 г. –476 г.) – Римската столица е преместена във Византия, където са въведени куполи и мозайки. Тогава са използвани материали като тухли и камък.

Романският период (1000 г. –1150 г.) – Класическата архитектура се разпространява в Европа с разрастването на Римската империя и се въвеждат нови елементи като заоблени арки, по-дебели стени и високи колони.

Готическият период (1100 г. –1450 г.) – По-ефективни строителни методи и материали позволяват по-високи сгради и нови стилове, включително оребрени сводове, заострени арки, летящи подпори, витражи и скулптури като гаргули.

Италианският Ренесанс (1400 г. –1600 г.) – Класическото възраждане в Италия кара архитектите да преоткрият основните принципи на класическата архитектура и да ги приложат към обществени сгради и частни домове.

Периодите на барок и рококо (1600 г. –1830 г.) – Бароковият архитектурен стил съчетава класически елементи с екстравагантен стил, с неправилни и драматични форми. По-късно през този период рококо стилът добавя бели и заглушени цветови палитри, опростена геометрия и орнаменти със свитъци, лози и черупки.

Неокласическият период (1730 г. –1925 г.) – Екстравагантността става по-малко популярна през XIX век с популяризирането на по-сдържания и интелектуален стил на неокласическата архитектура. Сградите се връщат към класическите форми и математическите принципи на древността.

Модерната ера (1900-та до наши дни) – Модернизмът се фокусира върху полезност и математически дизайн, а постмодернизмът въвежда сгради, които имат изненадващи и неочаквани форми. Но, докато стиловете днес се променят драстично, съвременната архитектура все още е дълбоко вкоренена в принципите на класическата архитектура.

Характеристики на класическата архитектура

Класическата архитектура се основава на смелост, смирение и интелект. Тези стойности помагат да се дефинират отделни компоненти, които могат да бъдат намерени в няколко класически архитектурни стила. Някои от тези ключови елементи включват следното:

Симетрия и пропорции – Класическите сгради обикновено са симетрични и имат елементи като колони и прозорци, които са равномерно раздалечени.

Колони в определен стил (или ред) –  Тези класически поръчки могат да бъдат дорийски, йонийски или коринтски за гръцката архитектура. Римляните също са имали тоскански и композитни ордени.

Предна веранда, увенчана с фронтон – Много домове и сгради разполагат с предна веранда, с пълна височина, разположена с класически фронтон в горната част. Вратата обикновено е разположена в центъра на къщата.

Издръжливи строителни материали – Класическата архитектура включва материали като мрамор, бетон и тухли.

Мотиви за класически дизайн – Домовете често имат средни скатни покриви, стрехи, декоративни рамки на врати и счупени фронтони над входната врата.

Правоъгълни прозорци – Прозорците често са окачени двойно и включват различни симетрични конфигурации на прозорци.

Примери за класическа архитектура

Много от древните сгради, построени в Гърция и Рим, са запазени и до днес:

Партенонът – Гърците са построили Партенона в Атина през V век пр.н.е. Той се отличава с класическа архитектура в дорийския ред, с прости и неокрасени колони. Макар и повреден, с течение на времето, Партенонът е ремонтиран от съвременни архитекти и може да бъде посетен днес.

Ерехтейонът – Ерехтейонът е древногръцки храм, построен за поставяне на статуята на Атина. Той включва богато украсени статуи и колони от йонийския орден. Претърпял е големи щети, но голяма част от фундаменталната структура все още стои.

Пантеонът – Пантеонът е един от най-добре запазените паметници на древния Рим. Построен е по време на Римската империя и включва орнаментирани колони от коринтския орден и голям бетонен купол. Мнозина смятат, че това е бил древен римски храм, въпреки че конкретното му предназначение е неясно.

В обобщение, класическата архитектура е метод за изграждане, възникнал в Древна Гърция и Рим. Стилът се възражда много пъти и много архитектурни стилове включват класически форми. Класическите архитекти се фокусират върху колони, симетрия и пропорция, наред с другите правила за проектиране, за да създадат величествени сгради.ресторант каваци

Прочетете още: Архитектурата по време на Ренесанса

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *