Влез в акаунта си

Топ 5: Най-красивите сгради, построени през 2021 година

Топ 5: Най-красивите сгради, построени през 2021 година

Напредвайки към последното тримесечие на 2021 г., всичко по света бавно се възражда. Въпреки че някои от най-красивите сгради за 2021 г. са завършени, те все още не са напълно експлоатирани за обществеността поради предпазните мерки за Covid-19. Ние от „Architects.bg“ ще ви представим 5 невероятни сгради, на които можете да се насладите сега, но през екрана на монитора.

Depot Boijmans Van Beuningen Museum

Сградата Depot Boijmans Van Beuningen Museum направи сребърното си откриване на 25, 26 и 27 септември 2020 г., но официално беше открита за обществеността съвсем наскоро. След сребърното откриване депото затвори вратите си за приблизително една година, до този октомври 2021 г. През този период 151 000 произведения на изкуството бяха преместени в сградата. След като изцяло заработи, огледалното депо Bojmans Van Beuningen, с огледална форма на MVRDV, ще бъде първото публично достъпно депо за изкуство в Ротердам. Ключовият компонент на дизайна са огледалните фасадни панели.

Планинската сграда със смесено предназначение на MVRDV – Valley

Планинската сграда със смесено предназначение на MVRDV – Valley беше завършена преди няколко седмици. Проектът със смесена употреба включва апартаменти, магазини, офиси, културни институти и творчески център. Любопитно е, че сградата е достигнала най-високата си точка от 103 метра в амстердамския квартал Zuidas. Строителството е започнато през 2017 г., а територията от 75 000 квадратни метра е предназначена за EDGE Technologies. Проектът трябва да внесе така необходимото озеленяване в бизнес района на Амстердам. Това ще се постигне благодарение на пейзажа си с назъбени каменни тераси, еркери и балкони, с плътни засаждане, проектирано от ландшафтни архитекти.

Библиотеката Wormhole

Библиотека Wormhole от MAD Architects е пореста библиотека, която действа като „червейна дупка“ за своите посетители на брега в Хайкоу, провинция Хайнан в Китай. Оформена е от чувствено извит павилион, който „надхвърля времето и пространството“. Това е една от горещо очакваните сгради на MAD през 2021 г., която трябва да бъде завършена до няколко седмици. Библиотеката Wormhole в момента се строи на много хубаво място и ще служи като многофункционална сграда, която позволява на посетителите да четат, да се наслаждават на гледка към морето и посещават представления на открито. В дизайна MAD използва бял бетон, за да направи сградата като едно цяло, поддържайки хуманистичен мащаб.ашваганда

Малкият остров на Pier 55

През месец май на 2021 г. беше открит дългоочакваният проект на Томас Хедървик. Става въпрос за „Малкият остров на Pier 55“. Той е построен на река Хъдсън в Ню Йорк. Разположен е в близост до района за опаковане на месо и High Line. Островът е направен от 280 бетонни купчини, които приличат на гъба. Дизайнът на Хедървик, оформящ парк от 2,4 акра, се отличава с вълнообразна структура от 132 саксии с насаждения, разположени върху 280 бетонни купчини. Pier55 е замислен като уникална топография, в която ще се помещава обществен парк и пространство за представяне в долната западна страна на Манхатън. Проектът е поръчан от организация с нестопанска цел и финансиран предимно от семейство Дилър – фон Фюрстенберг.

Националният стадион в Токио

Национален стадион в Токио – първоначално използван като основен стадион за Олимпийските игри в Токио през 1964 г., новият национален стадион беше възстановен от нулата за игрите в Токио 2020. Дървеният решетъчен дизайн на стадиона „Kengo Kuma“ се слива с околностите, което води до комфортно и познато усещане. На пръв поглед е ясно, че дървото играе огромна роля в структурата на стадиона. Дизайнът на „Kuma“ показва предпочитание към естествени материали с традиционна японска архитектура и съвременни дизайнерски техники. Тази година всички погледи бяха насочени към Националния стадион, като нова забележителност на Япония. Това доказва, че градският живот и природата могат да процъфтяват заедно като едно цяло.

Това бяха топ 5 сгради, които целият свят очакваше в продължение на няколко години. Те вече са факт и макар от далече ние можем да се радваме на тяхната необикновена архитектура и красота.ресторант созопол

Прочетете още: Проектиране на перфектния дом

Препоръчваме още:

Comments (1)

  • Ивам
    юли 27, 2022 at 3:28 pm Reply

    MVRDV – Valley изглежда супер, Трябва да я видя на живо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *