Влез в акаунта си

Постмодернизъм – реакция срещу модернистичните подходи в архитектурата

Постмодернизъм – реакция срещу модернистичните подходи в архитектурата

Постмодернизмът започва като критика. Към края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век модернизмът вече не се разглежда като радикален или дори актуален. Дизайнерите започват да се питат дали архитектурата наистина има силата да бъде утопично лекарство за социални проблеми.

Движението се опитва да оттласне архитектурата отвъд практичния, скучен, заглушен дизайн, който игнорира историята и културата, като замени традицията. Постмодерният стил достига своя връх през 80-те години. Стилът отразява социалните проблеми по онова време и се позовава на историята, географията и поп културата. Той еволюира през 90-те години на миналия век и се разпространява в цяла Европа – до Италия, Франция и Испания, преди да пробие път към Япония. Днес постмодерните стилове остават популярни в архитектурата и дизайна. В днешната статия на „Architects.bg“ предстои да научите повече по темата.

Какво е постмодерна архитектура?

Постмодерната архитектура, известна понякога като „PoMo“, е стил на сграден дизайн, който обхваща индивидуализма и експериментирането. Тя възниква като движение срещу модернизма и класическите стилове, стремейки се да направи сградите динамични и забавни, като същевременно не нарушава правилата. Постмодерният дизайн на дома включва елементи от предишни архитектурни стилове по по-преувеличен и причудлив начини. Традиционните и консервативни наклонности са отхвърлени в този период.

Характеристики на постмодерната архитектура и дизайн

Постмодерният стил е лесно да се разграничи от другите архитектурни течения. Ако някой описва характеристиките на постмодерната архитектура, ето някои от думите, които може да използва:

Цветове – Цветовете помагат да се трансформират традиционни сгради в произведения на изкуството. Обикновено цветните стъкла, керамичните плочки и камъните се използват върху външни повърхности, а смелите първични цветове и метали вътре.

Текстури – Текстурата играе ключова роля за превръщането на постмодерните архитектурни структури в уникални. Архитектите, специализирани в тази област, са склонни да разбиват големи търговски сгради на различни по-малки структури, за да представят тяхното значение и функция. Използването на комбинация от различни строителни материали и различни височини, може да позволи всяка сграда или дом да бъдат уникални.

Форми – Асиметрията е важен елемент от постмодерния дизайн. Нито един етажен план в постмодерна къща не е напълно симетричен, което допринася за персонализирането и уникалността на дома. Архитектите обичат да си играят с линиите и формите, по-специално чрез преувеличаване на линиите на покрива и склоновете. Нечетни ъгли и двусмислени форми също са предпочитани.

Хумор – Може би сте чували фразата „ако стените можеха да говорят“. Ако постмодерните стени можеха да говорят, биха били смешни. Въпреки, че може би никога не сте се замисляли, че архитектурата е израз на хумор, постмодерният стил използва „лагерен“ хумор, което означава нещо толкова лошо, че всъщност е добро. Например сграда, която изглежда сякаш е на път да се срути, но е стратегически проектирана да изглежда по този начин.

Примери за постмодерна архитектура

Ефектите от постмодернизма се разпространяват навсякъде и днес емблематичните постмодерни сгради могат да бъдат намерени по целия свят.

  • Сграда Портланд – Построена от американския архитект Майкъл Грейвс, сградата в Портланд отваря врати в центъра на Портланд, Орегон, през 1982 г. Проектирана да извика образа на гръцки пиедестал, четиристранната, кафява фасадна мазилка се издига от керемидена зелена основа, простираща се на 15 етажа и е увенчана с небесносин покрив.
  • Къща Вана Вентури – Американският архитект Робърт Вентури е построил тази къща за майка си през 50-те години на миналия век. Счита се за първата постмодерна резиденция в историята. Домът има много съвременни архитектурни влияния, като хоризонтални прозорци с ленти и минималистична фасада. Въпреки това неговият монохроматичен син екстериор, рамкова арка и двускатен покрив бележат отклонението на архитекта от модернизма към постмодерната архитектура.
  • Сграда М2 – Сградата М2 в Токио, Япония, е построена от японския архитект Кенго Кума през 1991 г. Дизайнът й се отличава с масивен стълб, заобиколен от смесица на съвременни и класически архитектурни елементи, включително арки и триглифи.

В края на 90-те години движението се разделя на множество нови тенденции, включително високотехнологична архитектура, неокласицизъм и деконструктивизъм. А днес постмодернизмът е общ термин за поредица от архитектурни промени, които са насочени към критикуване на модерната архитектура.ресторант каваци

Архитектурата в периода Рококо

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *