Влез в акаунта си

Архитектурата в периода Рококо

Архитектурата в периода Рококо

Архитектурата на Рококо е богато декоративен стил с позлата, асиметрия в златни и пастелни цветове. Известна е още като късен барок или рокайл. Днес ние от „Architects.bg“ ще ви разкажем повече по темата.

История на архитектурата на Рококо

Архитектурата, изкуството и дизайна на Рококо са родени в Париж. Това се случва скоро след смъртта на Луи XIV, в реакция на бароковата архитектура, като Версайския дворец и предпочитаното от Франция класическо изкуство на Краля Слънце. В тази нова ера парижани обновяват домовете си с по-свободен и по-безгрижен дух. Стилът на Рококо е особено популярен, когато се е използвал за декориране на салони, използвани за забавление на гостите, и става връх на модата между 1723 г. и 1759 г. Игрив и буен, Рококо е атрактивен период с деликатни и пастелни нюанси. Интериорът в Рококо е силно сплотен, като вътрешната архитектура, дизайн, мебели и изкуство споделят общи характеристики.

Архитектурата в периода Рококо е собствена естетическа вселена, където обработката на стени, боядисаните тавани, скулптурите, изкуството и декоративните елементи работят, за да създадат енергична и лека атмосфера, която да забавлява и впечатлява своите гости. Стилът на Рококо се разпространява в цяла Франция, включително в Австрия, Германия, Италия и Русия. Когато жизненият дух на Рококо утихва, той бива наследен от по-сдържания – неокласически стил.

Характеристики на архитектурата на Рококо

Много игриви функции определят естетиката на Рококо архитектурата:

Извивки – Рококото има изискан стил, изпълнен със серпантинни извивки, спирали и вълнообразни вълни, което е отсрочка от правите линии на френския класицизъм.

Чувство на страхопочитание – В салони, имения, църкви и други големи жилища интериорът на Рококо изненадва. Грандиозно стълбище би могло да се превърне в централна част на една стая, а таванските картини, украсени с херувими, може да станат начало на разговор за гостите.

Мазилка – Мазилката е обикновен материал, използван в стила на Рококо. Мазилката може да бъде оформена в различна форма и дизайн, за да възхити зрителя.

Пастели – Яркостта на пастелните цветове е друг ключов елемент от дизайна на Рококо. Тази палитра се състои от няколко прахообразни нюанса, включително кремави тонове, перлено сиво, светложълто, люляково и бледосиньо.

Асиметрия – Рококо се отличава с асиметрични процъфтявания във всичко.

Природа – Често се виждат елементи от дивата природа в стила на Рококо. Птици, цветя и плодове също могат да бъдат забелязани в дизайна.

Известни примери за архитектура на Рококо

Френското Рококо от XVIII век е лекомислено и много плодовито, което се появява в голяма част от Европа, с изключение на Англия. Някои от най-добрите примери за архитектурен стил Рококо включват:

Амалиенбург – Построен като ловна хижа в Мюнхенския дворцов парк Нимфенбург, „Амалиенбург“ е може би един от най-добрите примери за немско Рококо. Сградата е проектирана от архитект François de Cuvilliés и построена през 1730 г. Интериорният дизайн се отличава с позлатени извивки, които проследяват стените и таваните на големите стаи.

Ca ‘Rezzonico – Таванът на този италиански дворец илюстрира естетиката от периода на Рококо. Стенописите на тавана с театрални картини и тромпел са типични за това изкуството.

Дворец „Версай“ – Много части на Версай демонстрират Рококо. Това са драматичните статуи на фонтаните в градината, както и богатите декорации в салоните. Други кралски сгради, като двореца „Браницки“ в Полша и двореца „Екатерина“ в Санкт Петербург също показват Рококо стил.

Архитектурата на Рококо води след себе си значителни промени в изграждането на множество сгради. Тя поставя акцент върху сигурността, а не върху голямото обществено величие, както прави бароковата архитектура. Рококо подобрява и структурата на сградите, за да създаде по-благоприятна среда.ресторант каваци

Прочетете още: Архитектурата по време на Ренесанса

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *