Влез в акаунта си

Ар Нуво – стил в архитектурата

Ар Нуво – стил в архитектурата

В началото на XX век ново архитектурно движение обхваща Европа, създавайки някои от най-зрелищните паметници в историята. От около 1890 г. до началото на Първата световна война архитектурата в стил Ар Нуво обхваща целия континент, използвайки новите технологии за изключително декоративен и сложен стил. В днешната статия на „Architects.bg“ предстои да разгледаме тъкмо това „ново изкуство“.

Историята на Ар Нуво архитектурата

Ар Нуво, известен също като Stile Floreale, Sezessionstil и Jugendstil, е декоративен стил в архитектурата и дизайна. Характеризира се с плавни органични форми и извити линии въз основа на някои растителни форми и процъфтява от 1890 до 1910 г. в Съединените щати и Европа. Хората най-често използват този стил в интериорния дизайн, архитектурата, стъклото, дизайна на бижута, илюстрациите и плакатите. Основната цел е да се създаде нов стил, свободен от подражателния историзъм, доминирал през XIX век. Архитекти като Антони Гауди и Хектор Гимард стават известни със своите вдъхновения от органични дизайни, включително цветни разцъфтявания и детайлни изделия от желязо и стъкло. Има прекрасни примери за архитектура в стил Ар Нуво, които все още могат да се намерят по целия свят.

Характеристики на архитектурата в стил Ар Нуво

Няколко общи характеристики помагат да се определи архитектурата в стил Арт Нуво.

Естествени форми – Архитектурата в стил Ар Нуво е пълна с биоморфни форми, негеометрични и органични, които приличат на цветя, насекоми и други елементи от естествения свят.

Декоративни линии – Архитектурата в стил Ар Нуво често включва извити линии. Те се виждат от сложните железни конструкции на входовете на парижкото метро, които имитират форми на растения или стъбла.

Структура и орнаменти, които се преплитат – Архитектурата в стил Ар Нуво включва орнаменти в неразделните части на конструкцията, така че да няма разделение между това, което е просто декор и това, което е структурно.

Архитектурни сгради в стил Ар Нуво

Архитектурният стил Ар Нуво се разпространява навсякъде, вдъхновявайки много архитекти да проектират и изграждат смели и сложни структури по целия свят.

Хотел „Тасел“ – Ред от въртящи се витражи на фасадата на сградата служат като визуализация на сложния интериорен дизайн, лежащ зад нейните врати. От извитото стълбище, мозаечните подове от плочки, железните парапети и декоративните тапети, хотел „Тасел“ е икона в стил Ар Нуво.

Музей на приложните изкуства – Музеят на приложните изкуства в Будапеща, Унгария, е проектиран от иновативния унгарски архитект – Ödön Lechner. Нарушавайки традициите, Лехнер проектира сградата с дръзко и еклектично използване на стила на Ар Нуво. Стръмните терени и куполи на покрива му са покрити с яркозелени и жълти остъклени плочки. Централен прозорец с витражи залива вътрешното пространство с естествена светлина.

Как Ар Нуво ни влияе днес?

Разцветът може да е бил краткотраен, но Ар Нуво продължава до XXI век. Съвременният графичния дизайн води началото си от дизайна на плакати от периода на Ар Нуво. Дизайнът на бутилки за парфюми, бижута и шарени тъкани са от периода на Ар Нуво, както и цветните тапети, паркетните подови настилки и стъклопакетите. Ар Нуво живее в сградите и структурите, които изграждат съвременния град. Подземните системи в Лондон и Париж са паметници на мечтите на архитектите в стил Ар Нуво. И все пак стилът на Ар Нуво никога не е останал траен. Той просто е имал за цел да бъде необикновен, но днес разпръсква красотата си на най-необикновените места. Той подчерта традиционното, но приветства новото. Ар Нуво ни предлага уникален поглед върху това как е изглеждало бъдещето в края на XX век. Именно поради тази причина Ар Нуво ще продължава да очарова години наред.

Около периода на Първата световна война Ар Нуво е подложен на критика заради прекалено сложната и пищна украса. Освен това интензивното майсторство го прави доста недостъпен за широка публика. Въпреки че движението не оцелява през Първата световна война, то продължава да живее в различни движения, които идват по -късно, като арт деко, модернизъм и дори някои елементи от Баухаус. Ар Нуво е определящият визуален език за кратък момент във времето и останки от този красив стил все още могат да се видят в много градове по света.ресторант каваци

Архитектурата в периода на Неокласицизма

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *