Влез в акаунта си

5 уникални характеристики на дървените къщи

5 уникални характеристики на дървените къщи

Когато влезете в дървена къща, вероятно ще усетите същата невероятна атмосфера: сякаш сте се прибрали вкъщи. Този вид къщи веднага създават уют и усещане за дом. Все по-често хората споделят, че изпитват истинско удоволствие дори и само като съзерцават естественото дърво и това ги кара да се чувстват добре. Но защо всъщност се получава така?

Чувството за уют и дом не е случайно. Дървото има много отличителни характеристики, които не могат да бъдат имитирани. Природата се грижи за нас не само на открито, но и във вътрешните пространства. Това е страхотна новина, защото означава, че можете да носите природата на закрито.

Днес модерните дървени къщи освен из планинските селца, могат да се видят и в градовете. Ако все още се чудите дали това е вашият мечтан дом, не пропускайте да прочетете кои са 5-те уникални характеристики на дървената къща.

#1 Дървото и неговия свой собствен вид

Можете да построите традиционна дървена къща с малки прозорци до къща от дървени трупи например на наследствено място, което имате в планината или провинцията. Или да изградите този вид къща с опростена архитектура в по-модерен квартал на големия град. Дървото е идеален материал и в двата варианта. Живата повърхност от масивно дърво внася топлина и нотка на природата във външния вид на сградата

Дървените трупи се възприемат като уютни, независимо колко модерна е цялостната визия на вашия мечтан дом. Освен това дървеният материал също така позволява различни иновативни дизайнерски решения и гъвкавост в архитектурата, когато се използва в комбинация с други материали. Така че забравете всичко, което мислите, че знаете за дървените къщи! Масивната дървесина създава уютна среда, независимо колко модерен е цялостният вид на сградата.

#2 Светлина, която нахлува

Модерните дървени къщи са така проектирани, че да пропускат възможно най-много естествена светлина в интериора. Често те са с големи прозорци, еркери, плъзгащи се стъклени врати и т.н. Светлината влияе  в голяма степен на комфорта на живот. Ето защо да се използва възможно най-добре съществуващата естествена светлина винаги е мъдър ход.

Специалистите споделят, че дневната светлина и прожекторите могат да направят дървения материал с матова повърхност да изглежда различен, но той никога няма да загуби своята топлина и естествена привлекателност.

Във вътрешните пространства можете да запазите естествения цвят на дървото или да го третирате с по-светли или по-тъмни нюанси, както предпочитате. Ще получите точно вида и усещането, което искате.

#3 Енергийно ефективна и с ниски изисквания за поддръжка

Здравословна и сигурна дървена къща изисква много малко поддръжка, като в същото време е екологична и енергийно ефективна. Това е възможно благодарение на дишащите, но плътни дървени конструкции и характеристиките на дървото като материал. Дървените стени естествено съхраняват топлинната енергия, осигурена от слънцето, и след това я пропускат в помещенията, когато е необходимо.

Можете да се съсредоточите върху декорирането на дома си и да използвате времето си за любимите си дейности за развлечение. Вътрешна декорация, градинарство, музика, филми, четене – всичко, което е близо до душата ви!

#4 Истинска и успокояваща атмосфера

Знаете ли, че ежедневието в естествената дървена къща активира човешките сетива? Вероятно поне веднъж сте усещали успокояващия дух на дървото в един ваканционен дом или в традиционна селска къща. Сега можете да се върнете към тези приятни преживявания и да им се наслаждавате ежедневно в новия си дом.

Масивният дървен материал внася уютна атмосфера в къщата. Когато сме в контакт с дървесината, умовете ни могат да ни отведат на почивка или сред природата, а проучванията показват, че дървените къщи наистина имат много релаксиращ ефект върху нас. Сърдечната ни честота намалява, както и нивата на стрес. Една дървена къща ни позволява наистина да оставим проблемите си пред вратата. Казват, че разходката в гората е релаксираща, а същият естествен ефект може да се усети и в дървените къщи.

#5 Високо качество на въздуха в помещенията и свеж аромат

Уханието на бор има наистина уникален аромат. Когато живеете в дървена къща, усещате това неустоимо ухание ежедневно. Това един чудесен начин да се насладите на естествената атмосфера, която носи със себе си.

Масивните дървени конструкции дишат и ефективно балансират вариациите на влагата. Влажността на въздуха в помещението се поддържа на оптимално ниво и къщата запазва здравословния и приятен аромат. Повърхността на дървения материал, използвана за изработката на този вид къщи, е антибактериална. Това спомага за поддържането на структурите и поддържа свежия въздух в помещенията.

Усещането в дървена къща не е насилствено или претенциозно, а уютно и спокойно. Просто и естествено. Къщата от дървени трупи осигурява перфектната рамка, но в крайна сметка дом се създава от тези, които живеят в него. Ние можем да построим къщата, вие я превърнете в свой дом.

Още от блога на Архитекти:

Как ще изглежда бъдещата архитектура?

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *