Влез в акаунта си

Готическа архитектура – що е то?

Готическа архитектура – що е то?

Големите европейски катедрали някога са били сред най-високите и внушителни сгради на Земята, всяващи респект със своите заострени шпилове, привличащи погледа към небесата, и летящи опори, поддържащи тяхната внушаваща страхопочитание височина.

Чистата изобретателност и иноваторство, която прави възможна конструкцията им през средновековната епоха, както и техните шедьоври от витражи и деликатни каменни резби продължават да привличат тълпи към емблематични структури като катедралата в Шартър във Франция, катедралата в Кентърбъри и Уестминстърското абатство в Англия и катедралата в Бургос в Испания .

Въпреки че тези забележителности демонстрират регионални различия в стила, те споделят общ архитектурен език чрез класически готически елементи като островърхата арка.

Ако се питате какво точно представлява впечатляващата готическа архитектура, какви са корените й, какви са отличителните черти и характеристики, ще се опитаме да отговорим на всичките ви въпроси за готическа архитектура в тази статия.

Нашата основна цел е да откриете каква е същината и есенцията на готическа архитектура, за да се прекъсне призрачната асоциация на готиката като стил със зловещи имения, замъци на вампири и свърталища на други филмови злодеи.

Готическа архитектура – популярни примери

Някои от най-известните образци на готическа архитектура, които привличат вниманието на туристи от цял свят и до днес, включват:

Готическа архитектура
 • Катедралата Нотр Дам в Париж
 • Катедралата в Шартър във Франция
 • Уестминстърското абатство в Лондон
 • Кентърбърийската катедрала в Англия

Готическа архитектура – кога и къде?

Готически стил в архитектурата бележи началото си през 12-ти век във Франция, но скоро се разпространява в Англия и след това в цяла Европа. Той става все по-популярен и усъвършенстван през следващите няколко века.

Готическа архитектура

Свързва се предимно с църкви, но може да се види по-рядко в нерелигиозни структури и сгради. Стилът продължава да съществува и да бъде много популярен приблизително до Ренесанса.

Готическа архитектура – отличителни черти

Готическият стил е силно разпознаваем и с много отличителни черти, които определят красотата и величието на този стил. Ето кои са някои от най-характерните черти на впечатляващата готическа архитектура:

Готическа архитектура
 • Високи каменни сгради с още по-високи кули
 • Заострени арки
 • Оребрени сводове (тънки скелети, поддържащи сводестия таван)
 • Летящи контрафорси/подпори (подобни на арка опори от външната страна)
 • Гаргойли и гротески
 • Витражи
 • Трилистници и четирилистници (три и четирилистни дизайни като детелини)
 • Сложна скулптурна украса
 • Ажури (изделия от фин камък или метал, използвани за направата на подобни на дантела шарки)
 • Подредени геометрични характеристики
 • Акцент върху светлината
 • Популярен тип сграда от този архитектурен стил е базиликата. Базиликата има дълга, правоъгълна зала („кораб“), заобиколена от един или два долни странични кораба от всяка дълга страна. Арки свързват главния кораб със страничните кораби и с прозорци над тях. В единия край е полукръглата апсида, често обградена с малки „излъчващи“ параклиси. Друго правоъгълно пространство е трансептът и той пресича кораба, за да направи цялата сграда кръстосана.

Готическа архитектура – предистория

През Средновековието животът е бил труден и опасен, а религията е била всичко за хората, центърът на ежедневието им. В нестабилната политическа система на Франция монарсите и духовенството са се състезавала за власт, която винаги е била обвързана с религията.

Готическа архитектура

Строителството на църкви, е бил най-важният начин за почитане на Бог и светците, и е бил перфектен начин да се покаже господство на политическо-религиозната арена. В същото време една ранна европейска средна класа живее в градове, които се състезават помежду си за създаването на по-големи и по-красиви катедрали.

Много хора пътували до светилища на светци, за да поискат чудо пред мощите им. Поклонниците обикновено оставяли дарения до тези реликви, което правило пилигримските и религиозни пътувания и визити доходоносен и престижен бизнес за църквите.

Рационализмът и схоластиката, две системи на логическо мислене, които формират ранна основа за съвременната наука, популяризират идеите за реда и разума за първи път в християнския свят по време на епохата на развитие на готическата архитектура.

Готическа архитектура – концепции и цели

Разбира се, като всеки архитектурен стил, готиката, освен своите естетични проявления, има и съвсем функционални и практични цели и концепции.

 • Създаване на великолепни църкви и молитвени домове и сгради за почитане на Бог, но и за почитане на хората, които са поръчали и спонсорирали строителството на тези сгради. Колкото по-скъпи и сложни за сградите, толкова повече служат за тези цели.
 • Метафорично представяне на рая на Земята.
 • Изпълване на интериора на църквата с възможно най-много светлина. Това изискваше таваните да стават все по-високи, като същевременно се използва възможно най-малко каменна опора и се добавят цветни витражи навсякъде.
 • Геометрия, правилни линии и форми, пропорция и ред, които се смятат за красиви и святи според възприятията на хората от тази епоха.
 • Привличане на поклонници (религиозни пътници и пилигрими) да посещават църкви, за да видят мощите на почитани светци и да отдадат своето уважение и преклонение.

Препоръчваме ви още:

Архитектурата в периода на Неокласицизма

Архитектурата в периода Рококо

Бароков стил в архитектурата

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *