Влез в акаунта си

Архитектурата в периода на Неокласицизма

Архитектурата в периода на Неокласицизма

Неокласическата архитектура се отнася до стил на сгради, построени по време на Възраждането. Това условно е периодът от 1750 г. до началото на XX век. Докато гръцката възрожденска архитектура използва различни класически елементи, като колони с дорийски, йонийски или коринтски детайли, неокласицизмът се характеризира с по-мащабно възраждане на цели класически томове. Някои от най-известните и лесно разпознаваеми институционални и правителствени сгради в Европа и САЩ са в неокласически стил. Днес ние от „Architects.bg“ ще ви разкажем повече по темата.

Историята на неокласическата архитектура

Неокласическата архитектура започва да се появява в Европа през 1750 г. Неокласическият стил на строителство процъфтява през XVIII и XIX век особено в континентална Европа, Великобритания и САЩ, както и в Латинска Америка. В Русия, благодарение на неокласическия стил, Екатерина Велика превръща Санкт Петербург в забележителна европейска столица, . До 1800 г. Великобритания напълно възприема неокласическата архитектура. Това течение е ръководено от видни архитекти, като Робърт Адам и Джон Сойн. Съединените американски щати също подражават на строителните стилове на древна Гърция – родното място на демокрацията. Това се е случвало, когато са замисляли много от своите основни правителствени сгради, като Белия дом и Капитолията.

В крайна сметка, тенденцията към неокласическия дизайн отстъпва място на модернизма до средата на XX век. Но дори и днес, когато съвременната архитектура е доминиращият стил на строителство, неокласическите сгради продължават да се проектират и изграждат.

Характеристики на неокласическата архитектура

Неокласическата архитектура се характеризира с баланс на изтънченост и простота. Ето някой от най-забележителните ѝ характеристики:

Масивен мащаб, симетрични етажи, простота на формата, опростен външен вид, плоски и често куполни покриви, високи колони, градините около сградите следват геометрични модели.

Видове неокласическа архитектура

Неокласическата архитектура има три основни вариации.

  • Сградите в храмов стил подражават на стила на древните храмове, като парижкия Пантеон, базиран на Пантеона в Рим, както и Британският музей в Лондон, вдъхновен от гръцката архитектура.
  • Сградите на Паладий са вдъхновени от вилите на италианския ренесансов архитект Андреа Паладио, като самият той е вдъхновен от зданията на древна Гърция и Рим. Във Великобритания архитектът Робърт Адам става известен със своите паладийски селски къщи. В Съединените щати – Белият дом и Капитолия са най-известните паладиански примери за неокласически стил.
  • Класическите блокови сгради са с правоъгълна или квадратна форма, често с плоски покриви и екстериори, които показват повтарящи се колони или арки, за да образуват класически декоративен блоков вид.

Примери за неокласическа архитектура

Неокласически сгради могат да бъдат видяни в целия свят – от САЩ до Русия. Ето някои от тях:

Монтичело – Бившият президент на САЩ Томас Джеферсън е бил толкова увлечен от неокласическата архитектура, че е проектирал своя дом в този архитектурен стил.

Сградата на Капитолия на САЩ – Сградата на Капитолия е поредното доказателство за въздействието на неокласическа архитектура. Високият му купол и вътрешната ротонда са забележителни характеристики на неокласическия стил.

Катедралата Свети Исаак – Тази православна църква, разположена в Санкт Петербург, е свидетелство за обсега на неокласическото вдъхновение в цяла Европа.

Пантеонът – Тази френска църква, с високи размери и строга архитектура, е проектирана от неокласическия архитект Жак-Жермен Суфло.

Университетът на Вирджиния – Университетът на Вирджиния е едно от най-старите училища в САЩ, а неокласическите сгради преминават през целия кампус.

Неокласицизмът продължава да се възражда и днес. Той винаги е бил нещо повече от изкуство. Това очарование се доказва от факта, че много от най-важните сгради в света – музеи, големи библиотеки, университети, оперни театри и др. са построени в неокласически стил. Неокласицизмът е движение, което сме свързали с най-висшите функции на държавата и обществото. Докато продължаваме да бъдем изумени от тези големи сгради, докато продължаваме да посещаваме древни руини и докато разказваме на децата си истории, основани на класически митове и легенди, ние сме длъжници на огромното наследство на неокласицизма.ресторант каваци

Прочетете още: Готическа архитектура

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *