Влез в акаунта си

Бароков стил в архитектурата

Бароков стил в архитектурата

На пръв поглед бароковата архитектура прилича на строителни техники от Възраждането. Бароковите архитекти обаче са по-театрални и екстравагантни. Те умишлено променят класическите елементи, така че сградите да са по-показни и да предизвикват погледите. Днес ние от „Architects.bg“ ще ви разкажем повече по темата.

Какво е барокова архитектура?

Бароковата архитектура е стил, възникнал в Италия, в края на XVI век. Той е по-театрална версия на ренесансовата архитектура, с драматично осветление и цвят, илюзорни ефекти и дизайни, които играят игри с архитектурни особености. Бароковите сгради обикновено включват централни кули, куполи, портици или други издатини в централната фасада. Тъй като бароковата архитектура съвпада с европейския колониализъм, тя може да се види в голяма част от света. В някои региони, по-специално Германия и колониална Южна Америка, тя продължава до XVIII век.

Научете за историята на бароковия стил в архитектурата

Барокът се развива през периода на контрареформацията. Тогава католическата църква трябва да потвърди намаляващото си влияние в цяла Европа, в лицето на протестантската реформация. Един от начините за привличане на нови последователи е създаването на открито емоционални и сензорни дисплеи в изкуството и архитектурата. Църковната архитектура привлича както емоциите, така и интелекта на вярващите, опитвайки се да ги убеди в безусловна лоялност към църквата. Приближаването и влизането в църква се превърна в символично, чувствено и мистериозно преживяване. Въпреки че първоначално намира форма в църковния и катедралния дизайн , бароковият стил по-късно се използва като визуална демонстрация на абсолютистки режими под формата на сложни кралски дворци.

Стил и характеристики на бароковата архитектура

Разликата между стиловете на архитектурата може да бъде предизвикателство особено когато строителите включват форми от различни стилове, а ето някой особености на бароковата архитектура:

Големи куполи – Куполи, които обикновено се позиционират в центъра на сграда;

Изработени мотиви и декорации – Детайлите са невероятно сложни, което добавя екстравагантност и свещеност на пространството;

Позлатена скулптура на интериора и екстериора – Статуите са направени от гипс или мрамор и включват високи контрастни цветове и текстури;

Функции, привличащи вниманието – Те могат да включват извити стени, боядисани тавани, сводести тавани, колони, скулптури, арки, ниши, фонтани, счупени фронтони и др. Много от тези елементи излъчват усещане за движение, известно като динамика;

Двускатен мансарден покрив – Този покривен елемент е ключова характеристика на френската барокова архитектура и е включен в много замъци или селски имения.

Бароков стил в архитектурата | Характеристика и отличителни черти

Бароковият стил в архитектурата е едно от най-разкошните и декоративни изкуства в историята на архитектурата. Този стил се развива в Европа през 17-ти и началото на 18-ти век и се характеризира с изобилие от декорации, комплексни форми и богати детайли. Ето как се отличава бароковият стил:

Богатство на детайлите | Бароков стил в архитектурата

Барокът е известен със своята огромна внимателност към детайлите. Сградите в този стил са буквално увешани с изящни орнаменти, статуи, резби, колони и арки. Тези декоративни елементи често са изработени от мрамор, бронз или дърво и се използват за украса на фасадите и интериорите.

Симетрия и баланс

Бароковата архитектура се стреми към симетрия и баланс в дизайна. Фасадите на сградите често са симетрични и се състоят от централен акцент и симетрични странични части. Този подход създава впечатление за хармония и ред.

Куполи и кръгли форми | Бароков стил в архитектурата 

Барокът обича да използва кръгли и овални форми, особено при изграждането на куполи. Куполите са често величествени и изящни, с богати фрески и декорации.

Широки стълбища и грандиозни входове

Мнозинството барокови сгради имат внушителни стълбища и грандиозни входове. Тези архитектурни елементи подчертават величието и важността на сградата.

Разкошни интериори | Бароков стил в архитектурата

Бароковият стил не е ограничен само до външния вид на сградите. Интериорите са също толкова впечатляващи, с богати на декорации стени, тавани, подове и мебели. Често се използват драгоценни материали като злато и сребро за оформление на интериорите.

Драматични светлинни ефекти

Барокът създава драматични светлинни ефекти в интериорите с помощта на витражи, стъклени пана и светлинни апликации. Тези елементи се използват, за да се подчертае величието и блясъка на сградата.

Емоционален и експресивен дизайн | Бароков стил в архитектурата

Барокът не се страхува да бъде емоционален и експресивен в дизайна си. Този стил често изразява страст и драматизъм, чрез изобилството от форми и декорации.

Бароковият стил е известен със своята изразителност и изящество, което го прави един от най-забележителните и красиви стилове в историята на архитектурата. Той се изразява в редица исторически и религиозни сгради, дворци, църкви и градски обекти, които и до ден днешен остават символи на богатство и културно наследство.

Запознайте се с отличителните елементи на бароковата архитектура

Величие

Великолепието или драматичното великолепие е може би най-забележителната черта на бароковата архитектура. Тази великолепна тема е и причината бароковите архитекти да интегрират използването на орнаменти или криви. В църквите величествената архитектурна тема е била използвана, за да вдъхне мистичен трепет на посетителите. Те биха се усещали свързани с Бога или да се чувстват ниски в сравнение с църквата и Бог.

бароков стил, видове архитектурни стилове, барок

Неправилни форми

Като се има предвид, че барокът свободно се превежда като „неправилна форма“, би имало смисъл бароковата архитектура да се отличава с органични форми и неочаквани извивки. Тези неправилни форми често се срещат на големи фасади и вдлъбнати входове или на места със статуи. Тези органични дизайни могат да бъдат намерени навсякъде в бароковата архитектура особено в куполните канали на църкви или катедрали.

бароков стил, видове архитектурни стилове, барок

Ярко боядисани тавани

Бароковото изкуство е силно разпознаваемо от своята илюзорна природа. Боядисаните тавани в църквите трябва да накарат последователите да се чувстват сякаш гледат в небесата. В бароковото изкуство таваните често са боядисани в „trompe l’œil“, за да се чувстват, сякаш имат по-голяма дълбочина. Бароковият архитектурен стил достига своя връх в средата и до края на XVII век. По-късно този период е наречен „висок барок“.

Крушовидни куполи

Най-разпространеният е барокът в Източна Европа. Бароковите църкви са проектирани, така че да имат достатъчно централно пространство с купол. Куполът е популярна централна символична характеристика, използвана в бароковата архитектура, за да илюстрира сливането между небето и земята. Куполите са украсени екстравагантно отвътре с картини на светци и ангели.

бароков стил, видове архитектурни стилове, барок

Други забележителни елементи на бароковата архитектура включват:

Контраст в дизайна, позлатени статуи, използване на ярки цветове, големи стенописи, използване на мазилка или гипс с изкуствено или мраморно покритие.

В обобщение можем да кажем, че бароковата архитектура е театрален стил на строителство, възникнал в Италия края на XVI век. Структурите в бароков стил са предимно църкви, имения и дворци и са предназначени да демонстрират богатство, мощ и красота.ресторант каваци

Прочетете още: Готическа архитектура

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *