Влез в акаунта си

Джан Лоренцо Бернини | Интересни факти за него

Джан Лоренцо Бернини (Gian Lorenzo Bernini) е един от най-известните и влиятелни италиански скулптори и архитекти от епохата на барока. Той е роден на 7 декември 1598 г. в град Неапол, Италия, и умира на 28 ноември 1680 г. в Рим.

Техника

Бернини е известен със своята майсторска техника, изключително изразителния стил и създаването на живи и динамични скулптурни произведения. Той е работил предимно в Рим, където са разположени множество от неговите най-известни творби.

Джан Лоренцо Бернини

Една от най-известните иконични статуи на Джан Лоренцо Бернини е „Давид“ (David), изработена между 1623 и 1624 г. Скулптурата изобразява момента, в който младият Давид се готви да хвърли камък в гиганта Голиат. Бернини постига уникална динамичност и емоционалност в скулптурата, като пресъздава движението и напрежението в тялото на героя.

Друга изключителна скулптура на Бернини е „Екстазът на Света Тереза“ (The Ecstasy of Saint Teresa), завършена през 1652 г. и разположена в Църквата на Санта Мария дела Виттория в Рим. Тази барокова майсторска творба представя Света Тереза от Авила в момент на мистично преживяване. Като изразява преобразяващата и духовна сила през използването на светлина, движение и композиция.

Още произведения

Бернини е също така отговорен за създаването на изключителни скулптурни произведения, като „Аполон и Дафне“ (Apollo and Daphne), „Андреа Дориа на кормилото на кораба“ (Andrea Doria on the Helm of his Galley) и „Фонтана на Четири Реки“ (Fountain of the Four Rivers) на площад Навона в Рим.

Джан Лоренцо Бернини

Статуите на Джан Лоренцо Бернини отличават не само техническата му виртуозност и изразителност. Но и съвършенството в детайлите и способността му да пресъздава емоции и движение в мрамора.

История

Джан Лоренцо Бернини е роден в семейството на скулптора Пиетро Бернини, който му бе първият учител и насърчаваше неговата кариера. От млади години Бернини показа изключителен талант и се нареди сред водещите скулптори на своето време.

През 1623 г., на 25-годишна възраст, Бернини става главен архитект на Папската държава и получава множество важни комисии. Той работи по различни проекти за Римската църква, включително реставрацията на Светия Петър и изграждането на площада пред него – Площад Свети Петър.

Джан Лоренцо Бернини

Освен скулптури и архитектурни проекти, Бернини се занимава и с живопис и театрални постановки. Той също така е известен със своята способност да комбинира различни изкуствени форми, създавайки комплексни и впечатляващи обществени инсталации.

В края на живота си, Бернини започва да работи също и за кралската фамилия във Франция и за великата военачалница Луи XIV. Той остава активен до последните си дни и умира на 28 ноември 1680 г. в Рим.

Скулптурите и архитектурните проекти на Джан Лоренцо Бернини продължават да вълнуват и впечатляват света на изкуството дори и до днес. Неговият талант, иновативен стил и способност да придаде на своята работа живот и емоция го правят един от най-великите скулптори в историята.


Препоръчваме ви още:

Льо Корбюзие и 5-те принципа на модерната архитектура

Архитектурен план на сграда – какво е нужно да знаете за него?

Български архитектурен модернизъм