Влез в акаунта си

Рекламите са примамливи и е трудно да бъдат пропуснати

Всъщност тази форма на „здравословна“ релаксация – от дневни СПА центрове до уикенд СПА центрове и едноседмични СПА почивки – е станала толкова популярна, че според проучване на Международната СПА асоциация (ISPA) от 2006 г. една четвърт от възрастните американци – около 57 милиона души – и 4 милиона тийнейджъри са посещавали поне веднъж СПА център.спа софия

Сред посочените причини са: Това са следните причини: намаляване и облекчаване на стреса, успокояване на болките в ставите и мускулите и просто по-добро самочувствие. Експертите казват, че резултатите от проучването не ги изненадват.

„Посещението на СПА център е начин да се погрижим за себе си, който е психологически и културно приемлив – и можем да носим това усещане за грижа със себе си за определен период от време и много често това може да ни помогне да се справим по-добре със стреса“, казва професорът по психиатрия в Нюйоркския университет д-р Вирджиния Садок.secret spa

Освен това, казва тя, повечето спа процедури включват докосване – ключов елемент, който ни помага да се отпуснем и да се почувстваме по-добре.

„Физическият контакт е необходим за нашето благополучие и дори докосването да е от непознат, ако този непознат е професионалист, който е дошъл да ви поглези, това докосване ще има благоприятен ефект“, казва Садок.

И поне някои проучвания показват, че тези ползи могат да се превърнат в по-добро здраве. В едно проучване, проведено сред повече от 3300 японски държавни служители, честотата на ползване на СПА центрове е свързана с по-добро физическо и психическо здраве, включително по-качествен сън и по-малко болнични дни. В подобно проучване върху германски данни, проведено от изследователи от Държавния университет на Флорида и Университета „Джордж Мейсън“, спа терапията намалява както отсъствията от работа, така и хоспитализациите.масажи софия

Но дали всички спа процедури са еднакви? И има ли някакви скрити опасности, които могат да се окажат нездравословни? WebMD откри някои изненадващи истини по пътя към по-доброто здраве.

СПА: Безопасни ли са те?

Кой би могъл да забрави заглавията, които почти унищожиха индустрията на круизните кораби: Стотици хора се разболяха от легионерска болест – потенциално смъртоносна пневмония, причината за която се крие в нагрята хидромасажна вана в спа център, разположен на борда на луксозен круизен кораб.масажи

Оттогава насам медицинската литература изобилства от проучвания на подобни ситуации, които показват, че общите басейни, сауните и други спа процедури, свързани с водата, имат потенциал да предадат не само този микроб, но и множество други също толкова застрашаващи организми.

„При много спа процедури, които включват вода, включително горещи хидромасажни вани, много рядко се сменя водата. Вкарват малко хлор, за да намалят броя на бактериите, но това в никакъв случай не води до пълно унищожаване на организмите“, казва Филип Тиерно младши, д-р, директор на отдела по микробиология в Медицинския център на Нюйоркския университет и автор на книгата „Тайният живот на микробите“.спа център софия

И докато той казва, че някои микроорганизми ще се поддадат на хлора, то при други, като тези с „биофилм“ (вид молекулярно лепило, което свързва няколко организми заедно, включително тези, които причиняват легионерска болест), той няма да направи нищо.

„За да го убиете, ще ви е необходимо 1500 пъти по-голямо количество от обичайното – ще убиете хората, преди да убиете организма“, казва Тиерно.

И това, казва той, означава, че много спа центрове могат да ви изложат на риск. „Не само отопляемите басейни и топлите вани са проблем – и не само легионерската болест трябва да ви притеснява“, казва той. Други бактерии също могат да виреят в тези условия.

„Тези организми обичат гореща, влажна среда – спа центровете са отоплени и парливи, и когато вдишвате изпарена вода в тази атмосфера, потенциално вдишвате каквито и да е организми“, казва той.

Дерматологът д-р Елън Мармур казва, че е най-загрижена за рисковете за потребителите на спа центрове, които търсят облекчение за кожни проблеми, като дерматит или псориазис. Тя казва, че всяко разкъсване на кожата може да увеличи риска от пренасяне на микроби от повърхности като маси, вани и дори горещи камъни или други предмети, поставени върху повърхността на тялото по време на лечението.

„Дори силно слънчево изгаряне може да доведе до нарушаване на целостта на кожата, така че да е по-лесно да се прихване организъм“, казва Мармур. Освен това тя ни напомня, че някои спа процедури, като например ексфолирането на цялото тяло, всъщност могат да увеличат допълнително рисковете, като създадат микроскопични разкъсвания в кожата, които действат като покана за проникване на микроби в тялото.

„Когато спа персоналът не носи ръкавици – а повечето от тях не носят такива – рискът от предаване на болести е още по-голям“, казва Мармюр.

Тиерно казва, че други рискови спа процедури са маникюрът и педикюрът, особено ако се режат кожичките и особено ако инструментите не се почистват правилно. Действително, в близкото минало епидемия от неприятна бактериална инфекция, причиняваща кожни циреи, беше проследена до нехигиенични условия в салон за маникюр-педикюр.

„Винаги препоръчвам да си носите собствени инструменти. Това е много по-безопасно, отколкото да се лекувате с всичко, което ви предоставят“, казва той.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)