Влез в акаунта си

Как да изберем перфектния цвят за фасадата на вашия

Как да изберем перфектния цвят за фасадата на вашия

Една стара английска поговорка гласи: „Моят дом е моята крепост“ и несъмнено е вярна. Вашият дом е може би най-ценното ви притежание и определено бихте искали той да бъде визуална наслада и за приятели, съседи и непознати! Нищо не гарантира естетическото удоволствие на вашето жилище повече от цвета, който избирате за фасадата му. Изборът на правилния нюанс обаче понякога може да бъде доста трудна задача. За това ще се опитаме да ви улесним.

На първо място, изберете боя, която е издръжлива, устойчива на атмосферни влияния, защитава дома от ултравиолетово лъчение, издържа на избледняване и е лесна за нанасяне. Ако сте от хората, които предпочитат здравословен и екологичен начин на живот, съветваме ви да изберете органични бои за фасадата на къщата.

Прочетете статията докрай, за да разберете какви други важни фактори изискват вашето внимание, преди да пристъпите към избора на перфектния цвят за фасадата на вашия дом.

Помислете за заобикалящата ви среда и района

Разбираме, че вероятно искате вашето жилище да се откроява от останалите и да изглежда вдъхновяващо. Но също така е добре да имате предвид, че трябва да се слее фино със заобикалящата го среда, в противен случай може да изглежда малко странно.

Районът, в който живеете, както и съседните около вас къщи и кооперации, също е добре да се вземат в предвид при избора на перфектния цвят за вашата фасада. Дали това е градска среда, селска обстановка, хълмист регион или крайбрежието? Дали сте в обикновен или по-заможен квартал?

Ето какво споделят специалистите. Бели стени и покрив рисуват проста, но поразителна картина сред буйна зеленина. Можете също така да изберете тон, който е по-малко контрастиращ с околните цветове.

Материалът на вашата фасада също е от значение

Вашата фасада може да бъде от бетон, камък, дърво или стъкло, а цветът, който изберете, ще зависи от вида на материала, тъй като всеки материал идва със свои собствени отличителни свойства.

Например, ако имате дървени входна и  гаражна врата, приглушените неутрални цветове са перфектният избор за вашата фасада. Ако пък стените ви са каменни, тогава кафеникавите и сиви нюанси ще се съчетаят чудесно с тях. Не забравяйте, че цветовата палитра за фасадата на сградата трябва да подчертава вродената красота на строителните материали, а не да я прикрива.

Има ли значение формата на къщата ви?

Да, има! Ако вашият дом е проектиран в стил съвременна архитектура, специалистите съветват да се изберете конвенционални цветови схеми за фасадата на къщата. Но ако предпочитате вашия нов дом да бъде с ексцентрична форма, тогава можете да експериментирате с нюанси, които са по-нестандартни.

Размерът също има значение

Ако имате достатъчно късмет да бъдете собственик на голяма къща, тогава имате свободата да играете с различни нюанси, за да създадете грандиозно впечатление.

Например чисто бял покрив със съвпадащи по цвят рамки на врати и прозорци балансира тъмно сивото на сградата невероятно добре. Но дори и да имате малък имот, не се притеснявайте. По-светлите нюанси могат да го направят да изглежда по-голям, отколкото е, както и по-просторен.

Не забравяйте да помислете за вашите врати и прозорци

При избора на цвят за вашата фасада е жизненоважно да отделите внимание на вашите врати и прозорци. Те могат да бъдат боядисани в контрастен нюанс или в по-тъмен или по-светъл нюанс в сравнение с външните стени. Особено ако вашите прозорци или врати имат привлекателен дизайн, може да искате този аспект да се откроява.

Смесете цветовете за интересен ефект

Ако можете да го направите естетически, тогава защо не смесвате цветовете за вашата фасада? Различните нюанси, които се допълват добре, могат да предложат визуална дълбочина и забавление, без да са раздразнителни.

Например бели, сиви и светли дървесни тонове се събират, за да създадат съвременно модно изявление в средата на зеленото поле. Чисто бели стъпала водят до масивна бяла входна врата и веранда, подходяща за мързелуване с приятели или вечеря със семейство.

Вместо заключение

Преди да започнете да избирате перфектния цвят за фасадата на вашия дом, ви предлагаме да вземете цветна проба от боята и да я приложите към вашата фасада, за да прецените крайния резултат. Избягвайте обаче да го прилагате върху видима стена. Изберете място, където пробата може да бъде удобно покрита с крайния нюанс, в случай че решите да изберете различен тон.

Още от блога на Архитекти:

Архитектурата през новото хилядолетие

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *