Влез в акаунта си

    Какво е хидроизолация на покрив и защо е нужно ? 

    Какво е хидроизолация на покрив и защо е нужно ? 

Сигурният и надежден дом е от огромно значение за всеки, за това при ремонт или нов проект, инвестицията в хидроизолация на покрив е задължителна. Полагането на този водоустойчив слой ще ви гарантира дом без излишна влага и течове, както и ще подпомага поддържането на постоянна температура през цялата година. В тази статия на Architects.bg ще ви запознаем с различните видове хидроизолация, нейното приложение и поддръжка. 

  Защо е важно да имате хидроизолация на покрив ?

Във универсалния си вид, хидроизолацията е слой от водоустойчив материал, който се поставя под керамичните керемиди или друга покривна повърхност. Този елемент играе основна роля при изолацията на дома от нежелана влага, както и предпазва от течове и напуквания. Освен на покрива, желателно е да се хидроизолират и други конструкции, като например външни стени, основи, килери и мазета.

Всяка сграда без хидроизолация на покрива е уязвима към проникването на вода, което води до структурни повреди, напукване на тавана и течове. Разходите по отстраняването на тези проблеми са значителни, тъй като налагат извършрането на основен ремонт на покриви

Прочетете също : Капандура за покрив – 5 неща, които да обмислите, ако искате такава

Статистиките показват, че инвестицията в хидроизолация на покрив намаляват до 80% аварии, свързани с проникване на влага и течове. Свойствата на материалите, използвани при хидроизолация, не позволяват влагата на навлезе в дома ви. Инвестицията в надеждна хидроизолация при първоначалното изграждане на покрива или следващ ремонт, гарантира дълготрайно спокойствие и сигурност. В следващия параграф ще разгледаме различните видове хидроизолация и тяхното приложение.

  Видове хидроизолация на покрив

Основните видове хидроизолация на покрив спадат към 3 вида – PVC ,TPO ( мембрани на ролка ) или течна гума. В следващите редове ще се запознаем с предимствата и недостатъците на всеки от тях.

PVC Хидроизолация

PVC (поливинилхлорид) мембраните са най-популярния и разпространен метод за хидроизолация, като се предлагат най-често във формата на ролка. Лесни са за инсталация, монтаж и поддръжка, което ги прави идеални, както за големи индустриални комплекси, така и за семейни къщи и хотели. Инвестицията в тази форма на хидроизолация е най-рентабилна и ще ви спести много разходи за ремонти, инсталация и даже отопление. 

TPO Хидроизолация

TPO хидроизолацията също се предлага основно във формата на ролки и има няколко различия от PVC. Основната разлика е, че се произвежда от термопластичен полиолефин, което го прави гъвкав при ниски температура. Това удължава живота на инсталацията, защото тя не се износва толкова бързо през зимните месеци. Друго качество на този тип хидроизолация е високата устойчивост на ултравиолетовите лъчи, което води до по-ниска абсорбция на топлина и разходи за охлаждане през летните месеци. Поради тези качества мембраните TPO могат да допринесат за кредити за енергийна ефективност на сградите. 

Течна Гума

Този метод на хидроизолация на покрив е лесен за работа и може да бъде приложен от всеки разполагащ с подходящите инструменти. Идеален е за работа при по-малка площ, като например покривът на семейна къща. След грундиране на повърхността, продуктът се поставя с четка или валяк, най-често на слоеве според инструкциите на производителя. Поради свойствата си, след изсъхване остава еластичен, издръжлив на температурни промени и е устойчив на UV лъчи.

Ремонт на покрив, хидроизолация на покрив

Съвети при избор на хидроизолация на покрив

След като разгледахме основните видове хидроизолация на покрив, ще се запознаем и с техните предимства и недостатъци за вашия проект. Изборът трябва да бъде диктуван от нуждите и изискванията на проекта, като никога не трябва да се свежда до компромис с цената, защото това може да довече до проблеми в бъдещето.

Основното приложение на PVC хидроизолацията на покрив е при плоски и леко скатни покриви. Това най-често са големи търговски магазини, апартаментни комплекси, училища, стадиони и хотели. PVC мембраните на ролка са идеални за този тип обекти, защото са надеждни и се поставят, и съответно ремонтират, лесно на големи площи. Поставянето трябва да бъде направено от опитни специалисти, за да се гарантира устойчивост и надеждност.

TPO хидроизолацията е по-висок клас от PVC и съответно представлява по-висока инвестиция. Специалните свойства допринасят за получаване на кредити за енергийна ефективност върху сградите. Поддържането на постоянна температура прави TPO хидроизолацията иделна за предприятията, където това е наложително за процесите. Инсталацията се осъществява от специалисти в областта, като така може да сте сигурни, че ще избегнете бъдещи проблеми.

Течната гума от друга страна е предпочитана хидроизолация за по-малко мащабни проекти, например за изолацията на покрива на семейна къща или хотел. Качествата на тази изолация не отстъпват от тези на индустриалната и ще предпазват надеждно вашия дом от влага. Не е задължително поставянето да бъде извършено от специалист, но ако не сте сигурни в уменията си, е по-добре да се съветвате с такъв.

Прочетете също : Инвестиране в недвижими имоти | Най-добрата инвестиция

Методи на инсталация

Ролевите PVC и TPO изолации се използват на индустриално ниво и биват поставени от опитни специалисти, които гарантират за качеството на инсталацията. За това тук ще се концентрираме върху полагане на течна гума под керемидите или други покривно покритие. След като сте избрали правилната за вашия обект хидроизолация, следва инсталацията. Независимо дали правите ремонт на покрива или за първи път бива слагана хидроизолация, първата стъпка е подготовката на повърхността. Тя трябва да бъде почистена от всякакви замърсители и след това заравнена. Преди да положите хидроизолационния слой, се уверете, че повърхността е суха, няма петна, масло или прах. След това нанесете слой по слой гумата, като дебелината трябва да варира спрямо инструкциите на производителя. Ако изпитвате затруднение или несигурност, е по-добре да се консултирате със специалист, за да сте сигурни, че инсталацията ще бъде успешна.

Инсталация на покрив, хидроизолация на покрив

Покривът над главата винаги ще носи сигурност на човек. За това е добре той да бъде хидролизиран правилно. Това не е само инвестиция в дом или бизнес, но и в сигурност, че няма да страдате от проблеми с влага, пропуквания или течове. 

Препоръчваме още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *