Влез в акаунта си

Спечелете предимство с автоматизация на счетоводството

Добрата новина: Роботите още не са готови да поемат работата ни в областта на финансите и счетоводството. Но те все повече променят начина, по който работим и си сътрудничим. Тази технология може да позволи на екипите да изпълняват повече задачи по по-безопасен и по-съобразен с изискванията начин.изчисляване на трудов стаж

Тъй като автоматизацията става все по-разпространена в сектора на финансовите услуги, счетоводителите трябва да се научат как най-добре да използват новите инструменти и услуги, за да помогнат на своите организации да станат по-технологични и ефективни.MKAFinance

Състояние на автоматизацията в счетоводството

Неотдавнашен доклад на фирмата за управленско консултиране Robert Half установи, че счетоводните и финансовите организации в Северна Америка са разширили използването на автоматизация във всички проследени бизнес процеси през последната година. Респондентите също така класират автоматизацията като една от трите основни технологии, които очакват да нарушат работното място през следващите пет години.счетоводни услуги

Макар че революционните технологии със сигурност са свързани с редица предизвикателства, те могат също така да променят радикално индустриите към по-добро. Автоматизацията вече увеличава общата ефективност и производителност на счетоводителите, като ги освобождава от монотонните ръчни задачи. Автоматизацията на основни процеси, включително фактуриране, събиране и въвеждане на данни, управление на документацията и съгласуване на записите, бързо се превръща в нещо обичайно в счетоводния свят. Този тип издигане е особено важно, като се има предвид, че 40% от финансовите ръководители смятат, че екипите им са недостатъчно обезпечени с персонал.

Автоматизират се и по-сложни задачи, като например генерирането на финансови отчети. Същото проучване на Robert Half установи, че 39% от компаниите с приходи под 500 млн. долара и 44% от тези с приходи над 500 млн. долара са използвали автоматизирано генериране на финансови отчети през тази година, в сравнение с 16% и 12% съответно през 2018 г. Не е изненадващо, че времето, необходимо за генериране на финансови отчети, е намаляло значително за повечето компании от 2018 г. насам.счетоводна къща

Някои от ключовите технологии в областта на автоматизацията на счетоводството включват:

Автоматизация на роботизирани процеси (RPA), която автоматизира повтарящи се, ръчни задачи като изчисления.

Изкуствен интелект (ИИ), който може да имитира човешкия процес на вземане на решения за задачи като оценка на риска и откриване на измами.счетоводни услуги софия

Обработка на естествен език (NLP) – подмножество на ИИ, което помага на компютрите да разбират и тълкуват човешкия език за задачи като управление на фактури.

Машинно обучение (ML), друго подмножество на ИИ, което използва известни данни, за да идентифицира модели и да взема решения по нови данни за задачи като съгласуване и спазване на изискванията.

Човешкият фактор

Въпреки невероятния напредък в автоматизацията, някои процеси все още е по-добре да се оставят на хората. Финансовото планиране и вземането на решения разчитат на човешките умения за стратегическо мислене. Така че, въпреки че някои аспекти от работата на счетоводителите може да се ликвидират, автоматизацията на определени процеси им позволява да се концентрират върху по-значими задачи, които добавят стойност за компанията. Същевременно автоматизацията изпълнява ролята на подобряване на производителността и намаляване на човешките грешки.

Използване на автоматизацията във ваша полза

Автоматизацията на счетоводните функции има много предимства, но финансовите ръководители често намират перспективата за внедряване за обезкуражаваща. Имайте предвид тези съвети, докато навигирате в процеса на автоматизация:

  1. Интегрирайте банковата си система и ERP системата. Много финансови институции осигуряват директна връзка с ERP и счетоводни системи. Интегрирането на тези системи ви позволява да управлявате всички свои основни бизнес процеси чрез собствена платформа на централизирано място. По подобен начин много счетоводни системи, базирани в облака, като Xero, се свързват директно с банковата ви сметка. Интелигентното счетоводство гарантира, че транзакциите се отнасят към правилната сметка, като по този начин се елиминира изтощителната ръчна работа на оперативните, одиторските и отчетните екипи.
  2. Разчитайте на своята банка, на доставчиците на счетоводни ERP системи и на TMS. Независимо дали директно, или чрез партньорските си мрежи, настоящите ви банкови доставчици може да имат достъп до полезни функционалности за автоматизация. Тези компании често търсят нетърпеливи бета тестери за предстоящи инструменти. Никога не пречи да попитате или да надникнете в техните магазини за приложения и партньорски екосистеми; само в онлайн магазина за приложения на Quickbooks има 75 партньорски приложения, изброени под ключовата дума „автоматизация“.
  3. Автоматизиране на вътрешните одити. Някои доставчици, като MindBridge AI, предлагат платформи за вътрешен одит, управлявани изцяло от изкуствен интелект. MindBridge твърди, че нейната платформа може да бъде конфигурирана само за 10 минути и да анализира данни до ниво подгрупа. 
  4. Използвайте интегрирани платформи за вземания. Някои банки и финтех компании вече използват ИИ, за да разработват сложни платформи за вземания, които могат автоматично да съпоставят входящите плащания с неизплатените позиции в системата ви и да прилагат парични средства. Финтех компанията HighRadius например твърди, че 95% от нейните плащания се осчетоводяват без ръчни намеси.
  5. Свържете инструментите за плащане. Платформите за обработка на плащания могат да бъдат свързани с вашия счетоводен софтуер чрез директни връзки или интеграции с трети страни, като автоматизират прилагането на парични средства за обработка на търговци. Stripe и Paypal са две от най-разпространените платформи, използвани от счетоводителите, но всяка от тях има своите странности. Ако искате да въведете данни от Stripe в Xero или Quickbooks Online, ще ви е необходим допълнителен инструмент на трета страна като Silver Siphon или BankFeeds. А при Paypal ще трябва да създадете отделен канал за всеки вид приета валута.
  6. Автоматизиране на съгласуванията. Много компании вече създават правила за автоматизиране на задачи като изплащане на заплати и фактуриране. Но правилата за автоматизация могат да се използват за много повече неща; всъщност правилата всъщност могат да се прилагат за всеки един от горепосочените съвети. Например можете да създадете правило, което автоматично да разпределя конкретни транзакции, като абонаменти за софтуер или сметки за комунални услуги, към съответните им сметки. Освен правилата, някои компании използват решения като BlackLine, които помагат да се автоматизират не само банковите съгласувания, но и цялото приключване на периода.

Автоматизацията на счетоводството вече нарушава сериозно финансовата индустрия и се очаква използването ѝ да става все по-широко. Въпреки че това може да разтърси ежедневието на счетоводителите, автоматизацията в крайна сметка ще улесни работата им и ще увеличи стойността на техните роли. С повече време, което да посветят на стратегически инициативи, счетоводителите могат да се превърнат в ръководна сила за своите организации.