Влез в акаунта си

Изисквания за кариера в счетоводството

Счетоводството е ключова функция във всеки бизнес или организация, което прави счетоводителите изключително ценни служители. Счетоводителите работят в различни области, включително бизнес и производство, и в различни организации, като нестопански организации и държавни агенции.счетоводни услуги

Счетоводната степен може да подготви завършилите за кариера в счетоводството, криминалистичния одит, бизнес анализите и др. Въпреки това, преди да се впуснете в това кариерно пътуване, важно е да разберете заплатата и перспективите за кариера на счетоводителите, както и разликата между счетоводител и дипломиран експерт-счетоводител (CPA). Ето изчерпателно ръководство, което ще ви помогне да определите дали кариерата в счетоводството е подходяща за вас.счетоводна къща

Какво прави счетоводителят?
Счетоводителите изготвят финансови документи, проверяват финансовите отчети за точност и оценяват рисковете и възможностите. Те изготвят данъчни декларации и гарантират, че финансовите отчети са в съответствие със законите и разпоредбите. Счетоводните специалисти също използват финансови данни, за да предложат подобрения или промени в бизнес операциите.MKA Finance

Счетоводителите се нуждаят от силно критично мислене, четене с разбиране и комуникативни умения. Те работят с различни софтуерни приложения, включително програми за счетоводство, подготовка на данъци и финансов анализ.

Близо 25% от счетоводителите работят в счетоводството, подготовката на данъци, счетоводството и заплатите, според Бюрото по трудова статистика (BLS). Повечето работят в офис настройки, въпреки че някои компании предлагат възможности за дистанционна работа. Счетоводството предлага и предприемачески възможности.счетоводни услуги софия

Около 4% от счетоводителите притежават собствени фирми.

Заплата на счетоводител и перспектива за кариера
Вашата заплата като счетоводител ще зависи от редица фактори, като например къде живеете, образованието ви, експертните ви познания и всякакви професионални квалификации, които притежавате.mkafinance.com

Според BLS средната годишна заплата за счетоводители и одитори е била 78 000 долара към май 2022 г. Най-високите 10% от работещите са прибрали над 132 690 долара, докато най-ниските 10% са направили под 48 560 долара.

Перспективи за кариера на счетоводители и одитори
Средна заплата
78 000 долара

Топ 10%
132 690 долара

Най-ниските 10%
48 560 долара

Източник: БЛС
Индустриалните квалификации, като CPA или CMA сертификат, могат да увеличат потенциала ви за печалба. Мястото, където живеете, също може да повлияе на това колко печелите като счетоводител. Счетоводителите в столичните райони като района на залива на Сан Франциско, Лос Анджелис, окръг Колумбия и Ню Йорк получават едни от най-високите заплати. Важно е обаче да се отбележи, че тези градове също имат високи разходи за живот.

Счетоводител срещу CPA
Мислете за връзката между CPA и счетоводител като сценарий на квадрат и правоъгълник – всички квадрати (CPA) са правоъгълници (счетоводители), но не всички правоъгълници са квадрати.

Счетоводителите обикновено имат бакалавърска степен по счетоводство. Въпреки това, CPA е счетоводител, който е надминал всичко, за да изпълни допълнителни предпоставки за образование и професионален опит, определени от държавата, да издържи изпита за CPA и да поддържа професионален етичен кодекс.

За разлика от своите колеги счетоводители, CPA могат законно да поемат специфични роли като изготвяне на одитирани и прегледани финансови отчети и застъпничество за клиенти пред IRS. Нещо повече, те се придържат към високи стандарти — като Професионалния кодекс на поведение на AICPA — и трябва да участват в непрекъснато обучение, за да поддържат лиценза си актуален.

Вземане на решение за счетоводна специализация
Някои счетоводители се радват на обща счетоводна работа, като поемат различни задачи. Други обичат да се специализират в конкретна област на счетоводството, за да изградят своя опит. Счетоводната специализация може да помогне на кандидатите да се откроят сред другите кандидати. За да станат дипломирани експерт-счетоводители, от професионалистите може да се изисква да изберат конкретна концентрация, като управленско счетоводство или одит.

Популярните концентрации включват:

Одитиране
Данъчно облагане
Сливания и придобивания
Финансово счетоводство
Съдебно-счетоводна експертиза
Отчитане на разходите
Някои колежи и университети предлагат концентрации в рамките на бакалавърските си програми. Вземането на решение за специализация може да предложи допълнителни възможности за кариера и потенциално по-висок потенциал за печалба. В допълнение към стандартната учебна програма по счетоводство, специализираните курсове и сертификати могат допълнително да развият вашите знания и умения в избраната от вас област на фокус.

Ако едно училище предлага само обща счетоводна степен, студентите все още могат да следват област на специализация. Опциите включват избираеми курсове или завършване на стажове. Помислете как специализацията се съгласува с кариерните цели, бъдещите образователни пътеки и индивидуалните интереси.

Необходима степен
Повечето счетоводни позиции на начално ниво изискват бакалавърска степен по счетоводство. Завършването на тази степен отнема около четири години. Училищата могат да предложат степен бакалавър по изкуства, бакалавър по наука или бакалавър по бизнес администрация. Всички тези степени отговарят на изискванията за работа на счетоводител.