Влез в акаунта си

Грижа за автомобила: основни съвети за грижа за вашия автомобил

Редовната поддръжка на автомобила може да бъде разликата между добре работещо превозно средство или сериозна механична сметка на пистата.проверка на винетка

Съставихме списък със съвети и трикове, за да ви помогнем да поддържате колата си здрава и да работи оптимално. Като правите лесни неща като проверка на маслото, чистачките на предното стъкло и налягането в гумите, ще се чувствате по-уверени, докато шофирате колата си. Освен това ще имате по-малки сметки за ремонт, когато става въпрос за вашите годишни сервизни проверки!

  1. Проверете вашия радиатор и охладителна система
    Внимание: Никога не сваляйте капачката на радиатора, когато двигателят е горещ. Оставете да се охлади за няколко часа, за да избегнете нараняване.

Бързата проверка на охладителната течност на радиатора е толкова лесна, колкото да погледнете нивото в пластмасовата преливна бутилка на повечето автомобили. Нивото на охлаждащата течност трябва да е между високите и ниските маркировки.винетки

След като двигателят се охлади, можете да свалите капачката на радиатора и да проверите нивото и в радиатора. Ако нивото е ниско, долейте охладителната течност, препоръчана от производителя на превозното средство, или се обадете на екипа за съвети по моторни превозни средства на NRMA за помощ на 13 11 22.

Ако колата ви редовно губи охлаждаща течност, може да има теч някъде, което може да е знак за по-голям проблем, който се нуждае от професионална оценка. Докато имате отворен преден капак, проверете маркучите и тръбите – като тези, водещи към и от радиатора и нагревателя – горивопроводите и всички тръби, свързани с усилвателя на волана или спирачките.винетка проверка

Докато имате отворен преден капак, проверете маркучите и тръбите – като тези, водещи към и от радиатора и нагревателя – горивопроводите и всички тръби, свързани с усилвателя на волана или спирачките. Петната могат да означават теч и всички меки, прегънати, подути или напукани маркучи трябва да бъдат заменени от уважаван механик.

  1. Проверявайте редовно маслото на двигателя
    Важно е да проверявате маслото на двигателя поне веднъж месечно. Проблемите с вашето масло могат лесно да бъдат пропуснати, ако го оставите твърде дълго и могат да причинят скъпи щети на вашия двигател. Ето как да го направите:

Паркирайте колата си на равен терен

Стартирайте двигателя, оставете го да работи за кратко време, след което го изключете

Докато двигателят е горещ, извадете измервателната пръчка и я избършете с чиста кърпа или хартиена кърпа. Поставете отново измервателната пръчка – уверете се, че е поставена докрай, в противен случай ще получите грешно отчитане.vinetki.bg

Извадете измервателната пръчка и проверете нивото на маслото. Трябва да е между ниската и високата маркировка. Ако нивото на маслото е ниско, долейте масло, но първо проверете ръководството за експлоатация за правилния клас масло. Не стартирайте двигателя, ако няма масло на пръчката! Двигател без масло може да блокира и ремонтът му да бъде изключително скъп

  1. Проверете гумите си
    Проверката на налягането в гумите и общото състояние може да помогне за разширяване на употребата им и да направи колата ви по-безопасна като цяло. Не забравяйте да проверите и резервния, ако имате такъв!

Неправилното налягане в гумите може да намали живота на вашите гуми и да направи колата ви по-малко безопасна за шофиране. Правилното налягане в гумите за вашия автомобил се намира на табелата за гуми, която обикновено се намира отвътре на една от предните врати. Ако не можете да го намерите, проверете ръководството на собственика. Удобно е да носите собствен манометър в колата си, тъй като манометрите на бензиностанциите не винаги са точни.bulgaria vignette

Също така е важно да проверите протектора на всичките си гуми. Законовата минимална дълбочина на протектора е 1,5 mm върху всяка част от повърхността на гумата. Гумите имат индикатори за дълбочина на протектора в каналите между протектора. Когато протекторът е износен до ниво с индикатор, е време за нова гума. Също така проверете гумите си за необичайно износване и повреди, като пукнатини или издутини, което може да означава проблем с окачването.

Професионален съвет: ако имате резервен, можете да удължите живота на всичките си опити, като ги сменяте от време на време. Честото използване на резервния също помага да се поддържа в по-добро състояние – резервен, оставен в багажника с години, може да изсъхне, което прави по-вероятно да се издуха.

  1. Проверка на състоянието на автомобилния акумулатор
    Внимание: Вашата батерия е потенциално опасна, така че не я проверявайте близо до открит пламък или запалена цигара. Батериите отделят експлозивен газ, когато се зареждат, а течността вътре е корозивна, така че избягвайте контакт с очите, кожата, дрехите и боядисаните повърхности.

Честата проверка на батерията ви може да ви спести от неудобството на неочаквано изтощение. Можете редовно да преглеждате и по този начин да увеличите живота му и да сте сигурни, че колата ви ще запали всеки път.

Ако батерията ви има капачки, отстранете ги и проверете дали течността вътре е достатъчно дълбока, така че плочите вътре да са напълно потопени. Някои батерии без подвижни капачки имат индикатор от външната страна на кутията, който ви позволява бързо да проверите изправността на батерията. Ако нивото на батерията е ниско, долейте я с дестилирана вода (а не чешмяна), но не я препълвайте. Сменете капачките и проверете дали скобите са здраво затегнати на клемите на батерията. Горната част на батерията трябва да е чиста и суха, а клемите трябва да са без корозия, която може да бъде под формата на бяло или синкаво вещество.